19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, REȚINUT. Procurorii l-au acuzat că...

VIDEO. Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, REȚINUT. Procurorii l-au acuzat că a traficat, la ANAF, contracte de achiziții contra unui procent de 20% din valoare

UPDATE 16.43: Sorin Blejnar a fost reţinut pentru 24 de ore. Comunicatul de presă al DNA confirmă relatările României libere. Și anume:  în cursul anului 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F, Sorin Blejnar ar fi acceptat din partea unui om de afaceri (Horațiu Berdilă, reprezentantul firmei Romsys) promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective.

Blejnar și-ar fi traficat înfluența asupra unor subordonați de la ANAF pentru a direcționa contractele de achiziții de servicii IT către firma Romsys, spun surse judiciare.

La ieșirea din sediul DNA Ploiești, Blejnar a declarat că nu-l cunoaște pe denunțător și că e nevinovat. Tribunalul Prahova va decide marți dacă îl arestează pentru 30 de zile.

În perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Sorin Blejnar și ceilalți funcționari implicați în acest demers ar fi primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Horațiu Berdilă, inculpat în dosarul în care sunt anchetați Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan Pinalti pentru că au primit 700.000 de euro, tot cu scopul de a obține atribuiri preferențiale de contracte. Prin denunțarea unor noi fapte penale, Berdilă va obține reducere consistentă de pedeapsă, însă prejudiciile trebuie să le acopere.

Potrivit unor surse judiciare, în afară de denunț, Berdilă a oferit anchetatorilor probe materiale care atestă circulatia mitei de 13 milioane de lei către șeful ANAF și subordonații săi (documente bancare, contracte fictive cu firmele paravan prin care a plătit mita de peste 13 milioane de lei, cine a ridicat banii etc).


Fostul șef al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar a fost adus cu mandat, luni dimineața, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar de trafic de influență, în legătură cu acordarea unui contract de achiziții al ANAF. El a fost citat în calitate de suspect. În dosar sunt suspectate și alte persoane, spun surse judiciare.

Având în vedere că a fost adus de polițiști judiciariști, în mașina instituției, se poate presupune că faptele sunt grave, că sunt implicate și alte persoane care urmează a fi duse la DNA Ploiești și că nu este exclusă reținerea fostului șef al Fiscului. O situația agravantă ar putea fi reprezentată de refuzul lui Blejnar de a da declarații, dacă va apela la această strategie de apărare.

Blejnar ar fi făcut trafic de influență la unul dintre directorii ANAF pentru a acorda, în 2011, contracte IT firmei Romsys, reprezentată de Horațiu Berdilă. Fostul șef al ANAF  ar fi  perceput 20% din valoarea acestora, respectiv suma de circa 13 milioane de lei, spun surse judiciare.

Denunțătorul lui Blejnar ar fi Horațiu Berdilă, cumpărătorul de influență din dosarul fostului copreședinte PNL Vasile Blaga, spun unele surse judiciare. El l-ar fi denunțat pe Blejnar pentru a-și îmbunătăți situația juridică (micșorarea pedepsei din dosarul "Blaga- 700.000 de euro").

În 9 iunie, fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat de Curtea de Apel București la cinci ani închisoare cu executare în dosarul „Motorina", în care a fost acuzat, alături de soții Radu și Diana Nemeș, de complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat. În același dosar, soții Radu și Diana Nemeș au fost condamnați la nouă ani închisoare, respectiv șapte ani închisoare.

Omul de afaceri Radu Nemeș a cerut în 2012, la schimbarea Guvernului, ca fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar și Viorel Comăniță, la acel moment vicepreședinte al ANAF, să fie menținuți în funcții, demersuri în acest sens fiind realizate de Codruț Marta și Elan Schwartzenberg, se arată în motivarea Curții de Apel București.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă