Victor Ponta a fost audiat la DNA în dosarul Teldrum, firmă controlată informal de Liviu Dragnea. Fostul premier susține că a refuzat să facă delațiuni

Fostul premier Victor Ponta este audiat, luni, la sediul DNA, în dosarul TelDrum, au declarat, pentru România Curată, surse apropiate anchetei.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.09.2017 - 14:10

UPDATE 14,05: Victor Ponta a declarat jurnaliștilor, la ieșirea din sediul DNA, că a fost audiat de procurori ca martor și că el nu face "delațiuni".

"Eu nu duc bătălia politică cu arme judiciare pentru că asta s-a făcut și împotriva mea", a susținut Victor Ponta.


UPDATE 11.50:  Fostul premier Victor Ponta este audiat, luni, la sediul DNA, în dosarul TelDrum, au declarat, pentru România Curată, surse apropiate anchetei.  Conform Mediafax, Ponta este audiat în calitate de martor. 

Miercurea trecută, și fostul premier Sorin Grindeanu a fost audiat de procurorii anticorupție.  La ieşirea din clădirea DNA Grindeanu a refuzat să precizeze în ce dosar a avut loc audierea, însă a negat că ar fi fost chestionat în dosarul imobilelor retrocedate ilegal de la Timişoara, în ce a mai rămas din dosarul OUG 13 sau în propria plângere pe care a făcut-o împotriva secretarului general al Guvernului Mihai Busuioc în perioada când se lupta să rămână la Guvern.


Citește și: De ce a scăpat TelDrum, firma controlată informal de către Liviu Dragnea, de verificările Fiscului | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

În ultimii zece ani, Tel Drum a primit contracte publice de aproximativ 430 de milioane euro în zece județe. Politicienii PSD din unele din aceste județe sunt acum răsplătiți de către liderul partidului cu funcții în Guvern și în structurile guvernamentale extinse. Influența lui Liviu Dragnea în administrația centrală și locală a făcut ca TelDrum SA să primească de la compania statului care se ocupă de drumuri (fosta CNADNR, actuala CNAIR) nu mai puțin de 33 de contracte în ultimii zece ani. Cele mai multe dintre aceste contracte au de-a face cu drumuri din județele Teleorman și Olt, județele favorite ale lui Dragnea.

Societatea Tel Drum, Petre Pitiş, directorul general al acesteia, şi Mircea Vişan, director în cadrul aceleiaşi firme, au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA, în luna august, în dosarul privind obţinerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziţionării unei staţii de asfaltare. Tel Drum ar fi obţinut ilegal peste patru milioane de lei din fonduri europene.

La ieşirea de la DNA, Petre Pitiş a declarat că a fost anunţat că s-a început umărirea penală, că este vorba despre "un denunţ făcut aiurea", iar întrebat dacă este interfaţa lui Liviu Dragnea, a exclamat: "M-aţi înnebunit cu personajul ăsta!".

Rise Project a publicat un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o "reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Project a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

DNA a anunţat că ”o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în 19 februarie 2016 începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din Brazilia.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi nici nu se află "în spatele" ei.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...