Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fostul ministru de Externe comunist Ștefan Andrei a murit

Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe din perioada comunistă, a decedat, duminică, la vârsta de 83 de ani, au declarat apropiați ai familiei pentru Agerpres.

Share

Avram Eliza 0 comentarii

Actualizat: 01.09.2014 - 10:12

Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe din perioada comunistă, a decedat, duminică, la vârsta de 83 de ani, au declarat apropiați ai familiei pentru Agerpres.

Diplomatul Ștefan Andrei s-a născut la 29 martie 1931, în satul Livezeni, comuna Podari, județul Dolj.

A urmat cursurile Institutului de Construcții, Facultatea de Hidrotehnică din București. În 1957 a devenit membru al Partidului Comunist; membru supleant al Comitetului Central al PCR (1969-1972).

După absolvirea facultății, a lucrat ca adjunct al șefului Secției Internaționale a PCR (1965) și secretar al PCR cu problemele internaționale (1972-1978). A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978 (23 mart.), ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985 (8 nov.). Ulterior, a ocupat funcția de președinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activității Economice și Sociale (1985-1987), de unde a fost promovat viceprim-ministru al guvernului (1987-1989).

A deținut acest post până în 1989. Pentru că a făcut parte dintre demnitarii regimului comunist, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990; a stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni.

În 2011 a apărut volumul ''I se spunea Machiavelli'', ce cuprinde un dialog între Lavinia Betea și fostul ministru de externe al regimului comunist, Ștefan Andrei (Ed. Adevărul).

Era căsătorit cu actrița Violeta Andrei, cei doi având un fiu, Călin.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...