Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fostul deputat Ștefan Buciuta, condamnat la un an de închisoare

Ştefan Buciuta, deputat din partea minorităţii ucrainene în mandatul 2008-2012, a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, după ce şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 06.06.2014 - 19:25

Ştefan Buciuta, deputat din partea minorităţii ucrainene în mandatul 2008-2012, a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, după ce şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar, informează Mediafax.

Decizia a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), însă nu este definitivă şi poate fi contestată atât de Buciuta, cât şi de procurori, la completul de cinci judecători ai instanţei supreme.

Prin sentinţa ICCJ i-au fost interzise mai multe drepturi lui Buciuta, respectiv cel de a fi "ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice", cel de "a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat" şi cel de a "ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii".

Ştefan Buciuta a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, în 1 noiembrie 2013.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Ştefan Buciuta, deputat în legislatura 2008-2012, a formulat la Camera Deputaţilor o cerere de angajare a fiicei sale şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (decembrie 2008 - septembrie 2012), "în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum de 59.499 lei".

Ştefan Buciuta a fost deputat din partea minorităţii ucrainene în Camera Deputaţilor, în mandatul 2008-2012.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa, în 27 septembrie 2013, că a cerut Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe fostul deputat Ştefan Buciuta, pentru conflict de interese, întrucât şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar, din 2008 până în 2012.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Ştefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 - 14 septembrie 2012, în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripţia electorală nr. 27 Maramureş - Colegiul uninominal nr. 7.

De asemenea, în urma evaluării au rezultat şi indicii privind posibila încălcare de către Ştefan Buciuta a dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, prin angajarea fiicei sale la biroul parlamentar, preciza atunci ANI.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...