Fostul deputat Sebastian Ghiță va fi audiat în Serbia, în ședință secretă, în legătură cu extrădarea în România

Fostul deputat Sebastian Ghiță va fi audiat, săptămâna viitoare, în Serbia, în legătură cu extrădarea în România. El se află în arest, după ce a fost depistat de autorităţi la Belgrad pe 13 aprilie

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 12.05.2017 - 18:45

Fostul deputat Sebastian Ghiță va fi audiat, săptămâna viitoare, în Serbia, în legătură cu extrădarea în România. El se află în arest, după ce a fost depistat de autorităţi la Belgrad pe 13 aprilie, informează Digi24.

Audierea va avea loc în 19 mai, în ședință secretă, și va fi făcută de judecătorii de la instanța supremă a Serbiei.

Autoritățile din România au cerut extrădarea lui Sebastian Ghiță, care a fugit din ţară la finele anului trecut, chiar înaintea unei audieri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și cu o zi înainte să-i expire imunitatea parlamentară.

Dosare Sebastian Ghiță

DOSARUL TRACIA-ASESOFT. Într-un prim dosar, procurorii DNA l-au acuzat pe mogulul IT de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii într-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. În dosarul - Denumit „Tracia-Asesoft", deschis în 2002, Ghiţă a fost achitat in prima instanţă în 2011. 

DOSARUL ÎN CARE ESTE ACUZAT DE MITUIREA PRIMARULUI DIN PLOIEȘTI. În cel de-al doilea dosar, DNA a dispus urmărirea penală şi plasarea sub control judiciar a lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este acuzat că l-ar fi mituit pe primarul Ploieştiului pentru a obţine finanţarea echipei de baschet Asesoft de la bugetul local al municipiului, Iulian Bădescu. De asemenea, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 14.07.2015, până la data de 11.09.2015, față de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian.

DOSARUL HIDRO PRAHOVA. În cel de-al treilea dosar penal, Sebastian Ghiţă este acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare a banilor, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Pe 18 februarie 2015, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, era arestat preventiv într-un dosar al DNA Ploieşti alături de afaceristul Vladimir Ciorbă, fiind acuzat de fraudarea fondurilor europene destinate lucrărilor de canalizare din localitatea prahoveană Comarnic, executate de firma să, SC Grossman Engineering Group. Deşi iniţial în acest dosar deputatul Ghiţă era suspectat doar de o singură infracţiune, sprijinire a unui grup infracţional organizat, pe 24 iunie 2015 DNA îl punea oficial sub acuzare şi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia în formă continuată.

Într-un comunicat de presă, DNA detalia şi circuitul fictiv al banilor din firmele controlate de Ghiţă dar şi folosirea de bani negri în campaniile electorale. „În perioada 2000 - 2015, Sebastian Ghiţă a obţinut importante sume de bani în mod nelegal - prin traficarea influenţei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la baza operaţiuni reale. Banii ar fi fost „spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceştia au fost folosiţi în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi preşedinţiale din anul 2014. Tranzacţiile financiare menţionate ar fi avut că scop şi rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate că valoare, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A. Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de „spălare" se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.

DOSARUL DE FOLOSIRE A UNOR INFORMAȚII NEDESTINATE PUBLICITĂȚII. În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.

DOSARUL TEAMNET. În al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii celor două societăţi sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare deservicii IT şi/sau să faciliteze derularea în bune condiţii firmelor ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de către Ghiţă. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.


Pe aceeași temă:

 Sebastian Ghiță a luat zeci de milioane de euro de la SRI, MAE, Armată, AEP, Transelectrica, pentru softuri de vot și de criptare pentru servicii | DEZVĂLUIRE 

Firmele controlate de fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță au primit, în ultimii zece ani, peste 23.000 de contracte de la instituțiile publice centrale și locale.

 Toți oamenii mogulului: Ghiță și-a plantat la Mediu un om care i-a adus 25,8 milioane euro. Elena Udrea l-a făcut șef peste licitații pe Ciprian Constantin Ghioc, omul grupului Asesoft. Cum explică situația | DEZVĂLUIRE  

25.800.000 euro. Atât au încasat firmele controlate de fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță de la Agenția Națională pentru Protecția Mediu­lui.

Toți oamenii mogulului: Primăria București a implementat un proiect cu Teamnet, firma lui Sebastian Ghiță. Oprescu i-a plătit fostului deputat 27 milioane euro pentru un program pentru situații de urgență ineficient | DEZVĂLUIRE

Primăria Capitalei a contractat cu firmele lui Sebastian Ghiță lucrări de peste 27 milioane euro în mandatele de primar ale lui Sorin Oprescu. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de către Primărie pentru implementarea unui proiect pentru situații de urgență la nivelul Capitalei.

 Toți oamenii mogulului: Gruparea Tăriceanu din Finanțe, zeci de milioane de euro pentru Ghiță. Ministerul Finanţelor și ANAF au băgat 27,5 milioane de euro în conturile firmelor fostului deputat PSD | DEZVĂLUIRE 

Fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță și-a extins afacerile și în zona finanțelor publice. A beneficiat de contracte finanțate din fonduri europene, dar și din bugetul statului.

 Toți oamenii mogulului: Ghiță, peste 50 milioane de euro de la STS prin pixul generalului Opriș. Echipamentul folosit pentru localizarea avionului prăbușit în Munții Apuseni era făcut de firma fostului deputat. Replica STS | DEZVĂLUIRE

Firmele controlate direct sau prin interpuși de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță au încasat peste 50.000.000 euro de la Serviciul de Telecomunicații Speciale.

 Toți oamenii mogulului: Ministerul de Interne a pompat 45 de milioane de euro în conturile firmelor controlate de Ghiță | DEZVĂLUIRE

Cel mai generos cu firmele controlate de Sebastian Ghiță a fost ministrul PDL Vasile Blaga. Sub conducerea sa, Ministerul de Interne i-a acordat controversatului mogul IT trei contracte care au ajuns la valoarea totală de 33 de milioane euro.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...