Verdictul privind în dosarul fostului comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, Ion Ficior, a fost amânat pentru 14 zile

Torționarul Ion Ficior va afla astăzi sentința dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava este acuzat pentru infracțiuni împotriva umanității.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2017 - 15:42

Torționarul Ion Ficior va afla astăzi sentința dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava este acuzat pentru infracțiuni împotriva umanității. Ficior este acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi politic, la sfârşitul anilor 50, informează Digi24. 

UPDATE 15.30: Fostul comandant Ion Ficior va afla, peste două săptămâni, sentința în dosarul în care este acuzat de crimă împotriva umanității.

Fostul comandant al Coloniei de muncă din Delta Dunării, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii, de către Curtea de Apel Bucureşti. Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va da o soluţie definitivă în dosarul lui Ioan Ficior.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...