10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă a fost arestat din nou

Fostul candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă a fost arestat din nou

Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă a fost reţinut, azi-noapte într-un nou dosar penal de evaziune fiscală, la câteva ore după ce o instanţă dispusese cercetarea acestuia în libertate, informează Mediafax.

Potârcă a fost reţinut, ca şi în primul dosar, alături de nepotul său Toma Potârcă, pe care poliţiştii îl acuză de complicitate la evaziune fiscală, prejudiciul estimat creat bugetului de stat în acest nou dosar fiind de aproximativ 3,8 milioane lei, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Gorj, inspectorul principal Daniel Tică.

Conform unor surse judiciare, noul dosar a fost deschis în baza unor documente descoperite după percheziţiile efectuate, luni, de poliţişti la domiciliul lui Potârcă şi la alte familii de rromi din cartierul Meteor din Târgu Jiu.

Printre documentele descoperite cu această ocazie se numără şi o chitanţă cu care una dintre firmele lui Potârcă ar fi încasat, la începutul acestui an, suma de 23,8 milioane lei, echivalentul a aproape şase milioane de euro. Anchetatorii au considerat că era imposibil ca cineva să facă o asemenea plată cu bani gheaţă, motiv pentru care au verificat mai multe documente, în cele din urmă ajungând la concluzia că se impune reţinerea lui Potârcă în acest dosar.

Fostul candidat la Preşedinţie a aflat că este urmărit penal şi că va rămâne pe parcursul nopţii în arest cu câteva zeci de minute înainte de a fi eliberat, aşa cum decisese, marţi seară, o instanţă de judecată.

“Mai fac o factură, mai iau un dosar, mă mai reţin poliţiştii 24 de ore. Poliţia face abuzuri. Iar mă reţin pentru 24 de ore”, a spus Potârcă ziariştilor care îl aşteptau să iesă din sediul IPJ Gorj, el fiind condus spre arestul aflat la subsolul instituţiei.

Constantin Ninel Potârcă şi nepotul său au fost prezentaţi, marţi la prânz, unei instanţe pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă în dosarul în care sunt acuzaţi de producerea unei evaziuni de circa 600.000 de lei, magistraţii interzicându-le celor doi să părăsească ţara, după ce au dispus eliberarea lor.

“Finanţele luptă împotriva mea de zece ani şi nu se va termina aici pentru că şi eu lupt împotriva lor. Sunt unii incompetenţi care nu îşi fac treaba, doar vorbesc despre evaziune, care nu este însă dovedită. Le transmit să mai înveţe carte pentru că sunt ţigan şi sunt mândru că sunt ţigan şi niciodată n-or să aibă ei dovezi”, a declarat Potârcă în timp ce era dus de poliţişti din sala de judecată spre duba Poliţiei.

Reprezentanţi ai Parchetului Tribunalului Gorj au precizat că procurorii vor declara, miercuri, recurs la decizia instanţei de a-i lăsa în libertate pe Potârcă şi pe nepotul său.

Cei doi bărbaţi vor fi prezentaţi însă tot miercuri altei instanţe de judecată pentru a se emite un mandat de arestare preventivă pe numele lor în cel de-al doilea dosar, în care sunt acuzaţi de producerea unei evaziuni de 3,8 milioane lei.

Zeci de rude ale acestora s-au adunat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în faţa sediului IPJ Gorj pentru a aştepta eliberarea lui Constantin Ninel Potârcă şi a nepotului acestuia. Majoritatea fuseseră prezenţi şi la Tribunalul Gorj, unde, după aflarea sentinţei favorabile, au precizat că “s-a făcut dreptate”, pentru ca, ulterior, când poliţiştii au dispus reţinerea în cel de-al doilea dosar, să îi acuze pe oamenii legii de comiterea unor abuzuri.

“Domnul Ninel e preşedintele nostru, nu merita în arest. Să-l dea afară, să-l trimită acasă pentru că este un om corect”, a declarat unul dintre cei veniţi în faţa sediului IPJ Gorj.

Zecile de persoane strânse în faţa sediului IPJ Gorj au înfruntat ploaia până după miezul nopţii, moment în care în mijlocul lor a venit chiar şeful instituţiei, comisarul şef Viorel Salvador Caragea, care le-a cerut în mod expres să meargă acasă pentru a preveni alte evenimente.

Romii s-au conformat în cele din urmă cererii formulate de şeful Poliţiei Gorj, dar au promis că miercuri vor fi din nou alături de Potârcă la procesul ce va avea loc pentru judecarea solicitării de emitere a unui mandat de arestare preventivă.

Fostul candidat la Preşedinţie din partea etniei romilor Constantin Ninel Potârcă a fost reţinut pentru 24 de ore, în noaptea de luni spre marţi, în urma unor descinderi făcute în cartierul Meteor din Târgu Jiu, pentru evaziune fiscală, alături de un nepot de-al său, care este acuzat de complicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Alte două persoane sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat Ninel Potârcă, acestea fiind Daniel Vochidă şi Nicoliţa Nica, parteneri de afaceri ai lui Potârcă, acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Constantin Ninel Potârcă este preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fost candidat la Preşedinţia României în toamna anului trecut. El şi-a lansat candidatura în 15 octombrie 2009 într-o caleaşcă, plecarea făcându-se de la palatul său din cartierul Meteor. Caleaşca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judeţean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potârcă drept “Obama de Meteor”, candidatul mergând apoi la Bucureşti pentru a-şi depune actele la Biroul Electoral Central.

Potârcă a administrat de-a lungul anilor mai multe firme, care s-au ocupat în special de colectarea de fier vechi.

Cu o săptămână înainte de a intra în cursa prezidenţială, în 8 octombrie 2009, Potârcă a fost audiat la Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA, fiind înştiinţat că este pus sub învinuire pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Anterior, Potârcă a avut pe rolul instanţelor mai multe procese cu Direcţia Finanţelor Publice Gorj, fiind acuzat că prin firmele sale a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei. La momentul audierilor la DNA, Potârcă spunea că deja câştigase în instanţe procesele cu statul român.

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă