7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFoștii șefi ai Complexului Energetic Oltenia, condamnați la închisoare cu suspendare pentru...

Foștii șefi ai Complexului Energetic Oltenia, condamnați la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Foștii șefi ai Complexului Energetic Oltenia, condamnați la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurențiu Ciobotărică, fostul director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie, și fosta directoare a Direcției Juridice a companiei, Dorina Jianu, au fost condamnați, marți, la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, decizia magistraților Tribunalului Gorj putând fi atacată în termen de zece zile.

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurențiu Ciobotărică, fostul director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie, și fosta directoare a Direcției Juridice a companiei, Dorina Jianu, au fost condamnați, marți, la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, decizia magistraților Tribunalului Gorj putând fi atacată în termen de zece zile.

Potrivit hotărârii postate pe site-ul Tribunalului Gorj, Laurențiu Ciobotărică a fost condamnat la 3 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară prin interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, ceilalți doi foști șefi primind aceeași condamnare cu interzicerea acelorași drepturi. Inculpații sunt obligați, totodată, la efectuarea a câte 80 de zile de muncă în folosul comunității.

"Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Societatea Complexul Energetic Oltenia SA — societate administrată în sistem dualist și obligă inculpații în solidar la suma de 157.691 lei despăgubiri civile, reprezentând suma de 128.100 lei — cele 5 remunerații fixe lunare și 29.591 lei reprezentând contribuții achitate de către societate la bugetul consolidat al statului. Menține măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanțele procurorului din 06.06.2016 prin instituirea unui sechestru asupra bunurilor inculpaților", se mai precizează în decizia magistraților.

Cei trei foști șefi ai CEO au fost cercetați în stare de libertate din luna iunie 2016, anterior fiind plasați sub control judiciar.

Ion Laurențiu Ciobotărică, director general executiv al SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu, și Daniel Antonie, director Divizia minieră din cadrul aceleiași societăți, au fost urmăriți penal pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Dorina Jianu, director al Direcției juridice și guvernanță corporatistă, a fost cercetată pentru complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni.

"La data de 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, și Antonie Daniel, în calitate de membru al directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal unei persoane o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași directorat, respectiv 128.100 lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției juridice și guvernanță corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora", se arată într-un comunicat al DNA.

Conform acestuia, Ciobotărică, în înțelegere cu Jianu, ar fi suprapus în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor.

Prejudiciul produs societății de cei trei a fost calculat, conform DNA, la 128.100 de lei.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă