10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFlorian Pittis a incetat din viata

Florian Pittis a incetat din viata

Actorul Florian Pittis a murit, duminica, la Institutul Clinic Fundeni, informeaza Rompres.

Florian Pittis s-a nascut pe 4 octombrie 1943 in Bucuresti. A fost actor , interpret de muzica folk si realizator de emisiuni radio, fiind si directorul postului "Radio 3net". A lucrat la Teatrul Municipal "Lucia Sturdza-Bulandra", colaborand cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Serban sau Alexandru Tocilescu.

In domeniul muzical, s-a facut cunoscut intr-un trio cu Anda Calugareanu si Dan Tufaru, iar mai tarziu in Cenaclul Flacara. In anul 1992 intemeiaza, alaturi de Mircea Baniciu si Mircea Vintila, formatia Pasarea Colibri, la care activeaza pana in 2001 si impreuna cu care inregistreaza cateva albume. Semneaza cronica muzicala in diverse publicatii, iar dupa caderea regimului comunist devine directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Romane, urmand ca apoi sa devina director al postului de radio Radio3net.ro, ce emite exclusiv pe Internet. A adus o contributie notabila in popularizarea muzicii pop-rock, prin realizarea unor emisiuni radiofonice in cadrul seriei "Pittis Show".
La 30 iulie 2007, Pittis a fost internat in stare grava la Spitalul Oncologic Fundeni. Desi familia a impus medicilor sa nu dezvaluie amanunte despre situatia pacientului, surse din anturajul sau au declarat ca suferea de cancer la prostata.

 

 

Actorul Florian Pittis a murit duminica, la ora 15,15, la Institutul Oncologic Bucuresti, unde a fost internat mai bine de 10 zile, a declarat managerul spitalului, dr. Nicoleta Manu, citata de Rompres.
Dr. Manu a precizat ca actorul suferea de cancer ce mai bine de un an si avea si metastaze.
Dr. Nicoleta Manu a prezentat o nota a lui Florian Pittis, prin care acesta solicita conducerii spitalului sa pastreze maxima discretie si sa nu furnizeze presei detalii despre suferinta sa.
Florian Pittis a murit fiind constient pana aproape in ultima clipa. Duminica la pranz, cand starea lui s-a agravat, a fost dus la terapie intensiva si inainte de a muri s-a spovedit si impartasit.
Dr. Elena Draganescu, cea care l-a tratat pana in ultimul moment, a subliniat ca a fost foarte curajos si cu mult umor. Dr. Draganescu a precizat ca in ultima luna, afectiunea s-a agravat si ca isi facea tratamentul tipic pentru asemenea situatii, dar ca ultima perioada a fost teribil de grea.
Trupul actorului va ramane la Institutul Oncologic pana luni dimineata.

 

Reactii la disparitia lui Florian Pittis

 

Artistul Ioan Gyury Pascu, citat de agentia Rompres, a declarat ca Florian Pitits ii va ramane prieten oricum, pentru ca spiritul acestuia 'va avea grija sa-si faca treaba si de acum incolo'.
'Sunt trist ca l-am pierdut ca persoana, dar sunt foarte bucuros ca l-am cunoscut si ii cunosc spiritul si ma bucur, desi pare paradoxal, ca a plecat spre lumina, decat sa stea sa se mai chinuie in carcasa asta de carne', a sustinut Ioan Gyury Pascu.
Artistul a adaugat ca o sa-i lipseasca 'doar trupul lui Pittis, mintea lui, si glumele lui de la Blues Caffe', unde se intalneau cu drag. 'In rest, sunt sigur ca eu, cand o sa doresc, o sa mai pot sa-i intalnesc spiritul'.

 

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, considera ca moartea artistului Florian Pittis reprezinta o pierdere mare pentru intreaga cultura romaneasca. 'Stiam ca este intr-o stare precara de sanatate, dar speram totusi sa nu ajung sa vorbesc despre asta. Pittis este o personalitate importanta a vietii artistice – in calitate de om de teatru, de muzician, dar si de manager in domeniul culturii. Imi amintesc de cand eram elev si apoi student de prestatiile sale la Teatrul Bulandra. Imi amintesc faptul ca era unul dintre cei mai indragiti tineri actori si imi amintesc si cateva din rolurile care l-au facut celebru', a declarat Adrian Iorgulescu, citat de Rompres.
Ministrul Culturii a mai aratat ca Florian Pittis a fost 'un om care a facut cu pasiune si cu pricepere' totul in viata sa, el lasand, in acest moment, un gol imens in urma sa.

 

Actorul Florin Zamfirescu s-a declarat socat la aflarea vestii mortii lui Florian Pittis.
''Sunt socat pana la capat. Cred ca trecem printr-o perioada foarte grea, pentru ca Pittis inchide, sper sa inchida, un cerc, care a inceput cu Adrian Pintea si lucrurile nu stau chiar bine. Sunt socat si inspaimantat''.
Zamfirescu a adaugat ca stia de boala lui Pittis, dar nu si-a imaginat ca este atat de grav.
''Stiam ca Motu' e bolnav, dar nu mi-am imaginat niciodata ca o sa plece atat de repede. Imi trec prin minte intamplari din relatiile noastre de la Cenaclul Flacara, de la filmari, de la spectacole, pe scena, de la intalniri particulare. Eram chiar prieteni si nu pot sa cred ca a plecat dintre noi'', a declarat, duminica, pentru ROMPRES Florin Zamfirescu.

 

 

Directorul Radio Romania Cultural, muzicologul Oltea Serban Parau, a declarat, duminica, pentru ROMPRES, ca disparitia lui Florian Pittis inseamna disparitia unui Personaj.
'Disparitia fizica a lui Florian Pittis poate insemna, la prima vedere, doar disparitia unui mare talent, fie ca vorbim de un mare actor sau de impatimitul de muzica. Numai ca este vorba despre mult mai mult. Este vorba despre un Personaj. Florian Pittis a fost un personaj care nu a imbatranit niciodata si, in consecinta, nu poate disparea''.
In opinia directorului Radio Romania Cultural, omul de radio, ''cu vocea sa inconfundabila, prezenta si magnetismul cu care a inflacarat in sensul cel mai inalt imaginatia a mii si mii de tineri sunt lucruri despre care nu se va putea vorbi niciodata la timpul trecut'.

 

Artistul Ducu Bertzi a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca, prin moartea lui Florian Pittis, a "pierdut un mare prieten si un om adevarat".
"Eu am sperat tot timpul intr-o minune", a spus Ducu Bertzi, adaugand ca, daca se fac minuni pe lumea asta, "in cazul lui Florian Pittis trebuia facuta o minune".
"Un asemenea om nu avea voie sa plece dintre noi", a mai declarat artistul.
"Am fost cu el pana in ultimul moment, am avut spectacol impreuna pe 14 iulie si am facut tot posibilul ca lumea sa nu stie ca nu se simte bine. Nu-i puteam spune sa nu mai faca spectacole, sa nu mai vina in fata oamenilor si sa faca extraordinar meseria cu care a fost harazit", a mai spus Ducu Bertzi.

"Un suflet extraordinar, un om inteligent, cultivat, un mare artist", astfel l-a descris Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, pe Florian Pittis.

"Mi-a fost un foarte apropiat prieten. Am avut o relatie foarte speciala cu Motu, de ani de zile. Am avut multe, multe lucruri in comun", a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Darie.
"Era un suflet extraordinar, un om inteligent, cultivat, un mare artist. Relatia noastra a fost extrem de apropiata", a adaugat directorul Teatrului Bulandra.

 

Presedintele Traian Basescu a primit cu adanca tristete vestea disparitiei marelui artist Florian Pittis, se arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale, remis, duminica,agentiei Rompres.
Actor de teatru si film, interpret de muzica folk, compozitor, precum si realizator de emisiuni de radio si de televiziune, Florian Pittis a fost un artist complex, o personalitate remarcabila a vietii culturale romanesti. Spirit vesnic tanar, el a adus in inimile noastre bucuria artei si a cuvantului rostit cu inegalabila expresivitate, precizeaza comunicatul.
Presedintele Traian Basescu transmite sincere condoleante familiei lui Florian Pittis pentru pierderea suferita.

 

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat tristetea "pentru ca actorul, interpretul, compozitorul si realizatorul de radio si televiziune Florian Pittis ne-a parasit". "Vocea lui inconfundabila si personalitatea speciala l-au recomandat drept un simbol al generatiei din care si eu fac parte. Despre Florian Pittis mi-e greu sa vorbesc la timpul trecut. Va ramane pentru mine si pentru multi dintre noi, spiritul tanar, pe care neobosit l-a cultivat ca exemplu. Va ramane asa cum ne-a convins ca este: tanar si cu spiritul liber, dincolo de oprelistile vremii', afirma primul-ministru intr-un mesaj la disparitia actorului, preluat de Rompres.

 

 

Directorul Teatrului Nottara, actorul Mircea Diaconu, a declarat, duminica, pentru Rompres, referitor la disparitia lui Florian Pittis, ca aflarea vestii mortii colegului sau este un soc si ca ii vine sa planga.
'Se duce totul, Dumnezeule…' , a spus Diaconu, mentionand ca nu a stiut ca Florian Pittis a murit.
'Sunt pur si simplu socat… Am fost colegi de cabina… Imi vine sa plang.
O sa-l regret, am fost ca fratii', a spus Mircea Diaconu.
Actorul si-a exprimat regretul vizavi de faptul ca nu prea a mai vorbit cu Florian Pittis in ultimii ani.
'Din pacate in ultimii ani am stat prea putin de vorba si ne-am intalnit mai rar. Important e sa stam mai mult unii cu altii, mai ales cand imbatranim', a aratat Mircea Diaconu.

 

Actorul Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), a declarat pentru ROMPRES că îl regretă foarte mult pe Florian Pittiş şi că, odată cu moartea acestuia, a murit ceva din sine. 'Îl regret enorm… A murit ceva din mine. Suntem din aceeaşi generaţie. Am împărţit necazuri şi bucurii şi succese la Teatrul Bulandra. Am jucat împreună din partea a doua a anilor '60 şi până în 1989, când a renunţat la teatru pentru o altă pasiune a sa: muzica', a spus Ion Caramitru, menţionând că Pittiş a 'făcut roluri mari în teatru'. Preşedintele UNITER a afirmat că 'Pittiş a fost şi va rămâne un glas şi o fiinţă artistică fără egal'.

 

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă