Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Filmul "Decreteii" arata lipsa de solidaritate a barbatilor cu sotiile lor

Cu filmul documentar "Nascuti la comanda. Decreteii", regizorul Florin Iepan, el insusi decretel, spera la premiera din mai 2005 sa provoace o mare dezbatere publica, sa schimbe ceva in constiinta romanilor. Marea dezbatere nu s-a produs, dar ...

Share

Rl online 0 comentarii

30.09.2006 - 00:00
Cu filmul documentar "Nascuti la comanda. Decreteii", regizorul Florin Iepan, el insusi decretel, spera la premiera din mai 2005 sa provoace o mare dezbatere publica, sa schimbe ceva in constiinta romanilor. Marea dezbatere nu s-a produs, dar filmul a fost premiat la festivaluri si difuzat cu destul ecou la televiziunea nationala. Despre filmul sau, primul care se ocupa la noi de decretul 770, Iepan imi spunea in cadrul unui interviu ca "arata lipsa totala de solidaritate a barbatilor din acea perioada cu sotiile si iubitele lor. Au acceptat aceasta drama traita in surdina de femei. Au acceptat ca ele sa fie controlate lunar ca sa se vada daca sunt sau nu gravide. Au inchis ochii la incercarea lui Ceausescu de a le transforma in niste masini de facut copii. Si pentru ca au fost complici suntem azi o societate primitiva, o lume a barbatilor"? Documentarea a fost indelungata. Autorul isi defineste filmul ca pe "un documentar de tip mainstream, complet diferit stilistic de ce facusem pana atunci. Contine imagini, arhiva si comentarii, dar te lasa pe tine sa judeci. Am descoperit stand de vorba cu Silviu Curticeanu, secretarul CC al PCR (care insa n-a dorit sa fie filmat), ca Ceausescu ii iubea pe decretei si spera sincer ca ei sa fie viitorul de aur al patriei. Ceausescu era bolnav, din 1966 traia ca si cum ar fi fost mort, n-avea prezent. Dorea o societate perfecta. Si 70% din cei inmormantati la Ghencea-Militar la Revolutie erau nascuti intre 1967 si 1972.

Citește totul despre:

Comentarii