Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Filiera din România a teroristului Mohamed Merah

În România au fost depistate opt persoane din Orientul Mijlociu acuzate de terorism, iar SRI a cerut declararea lor ca indezirabile pe o perioadă de 15 ani „din motive de securitate naţională", fiind suspectate de ...

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

26.08.2012 - 20:10

În România au fost depistate opt persoane din Orientul Mijlociu acuzate de terorism, iar SRI a cerut declararea lor ca indezirabile pe o perioadă de 15 ani „din motive de securitate naţională", fiind suspectate de „acţiuni subversive" în favoarea unor grupări teroriste.

 
Activitatea în Ro­mânia a persoa­nelor vizate era în favoarea unor grupări conside­rate teroriste de către organis­mele internaţionale, cum ar fi Hamas şi Hezbollah. În perioada aprilie-august 2012,  cele opt persoane au urmărit verificarea posibilităţilor de constituire în ţara noastră de structuri de sprijin al migraţiei ilegale, structuri ce urmau să fie accesate de membrii unor orga­nizaţii teroriste active la nivel internaţional. De altfel, cele opt persoane s-au stabilit în România cu ajutorul unei reţele de migrare ilegală, plecând din Orientul Mijlociu.

Acţiunea de la Bucureşti are legătură cu afacerea Mohamed Merah, „ucigaşul de pe scuter" care în martie a comis asasinate în Franţa şi a fost omorât de forţele speciale în timpul operaţiunii de capturare?  Note confidenţiale ale serviciilor secrete franceze relevă că Merah a vorbit la telefon şi cu cineva din România, alături de alte numeroase persoane din alte circa 30 de ţări. Potrivit noilor documente declasificate, Merah era în relaţii strânse cu islamiştii radicali din lumea întreagă şi nu un „lup  solitar" care se radicalizase singur, aşa cum afirmau înalţi responsabili ai Direcţiei centrale de informaţii interne (DCRI) din Franţa. După crimele comise de Merah la Toulouse şi Montauban, Bernard Squarcini, fostul şef al DCRI, susţinea teoria „lupului singuratic" şi mai mulţi responsabili din poliţie asigurau că asasinul se „autoradicalizase". La începutul acestei luni, documentele secrete au relevat că Merah era considerat o „ameninţare directă" de către aceste servicii, care i-au supravegheat parcursul din 2009 şi erau la curent cu voiajele sale în Afganistan şi Pakistan.

Frăţie djihadistă

Un raport de 23 de pagini de­taliază apropierea lui Mohamed Merah atât de fratele său Abdelkader, cât şi de islamiştii radicali din Toulouse condamnaţi în 2009 pentru că dezvoltaseră o filieră de candidaţi la djihad. Mohamed, ieşit din închisoare în 2009, unde ispăşise pedeapsa pentru o serie de delicte, figura în nota de „urmărit în legătură cu mişcarea salafistă radicală" din Toulouse. În noiembrie 2010, o nouă notă îl descrie ca „un  membru al frăţiei de islamo-delincvenţi" şi precizează că participa la cursuri religioase şi de limbă arabă, ceea ce coincide cu apariţia unei „noi generaţii de islamişti" în acest oraş francez. La finele acelui an sunt semnalate călătoriile lui Merah în Afganistan şi arestarea lui la Kandahar de către poliţia locală. Călătoria în acest bastion al djihadiştilor a fost considerată de serviciile secrete franceze drept semnul „unui individ cu trecut de delincvent aflat în faza de radicalizare".

Din septembrie 2011, el devine o „ţintă privilegiată" a serviciilor secrete, „un contact privilegiat al liderului istoric al mişcării sala­fiste din Toulouse". Fără a-l numi, poliţiştii îl evocau fără dubii pe Sabri Essid, un apropiat al fraţilor Merah.  În 2011, un nou raport face profilul de islamist radical al lui Mohamed Merah şi anticipa „o nouă plecare în octombrie a lui Merah spre Pakis­tan". Călătoria a fost efectuată în această ţară fără ca Merah să fie oprit şi abia la revenirea în Franţa a fost audiat de agenţii DCRI din Toulouse, recunoscând că fusese în Pakistan şi Afganistan, voiajul având ca scop vizi­tarea ruinelor statuilor lui Budha distruse de talibani".  El a mai adăugat că a trecut şi prin Germania, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt şi Tadjikistan. Într-o notă ulterioară, DCRI considera că aceste de­plasări constituiau o „amenin­ţare directă pentru că tinerii djiha­dişti pot reveni cu instruc­ţiuni de a comite acţiuni armate".

Între 11 şi 22 martie, Mohamed Merah a omorât la Toulouse şi Montauban trei militari şi trei elevi şi un tată de familie într-o şcoală evreiască. Merah s-a declarat ca aparţinând Al Qaeda în convorbirile cu poliţiştii care discutau cu el când se închisese în locuinţa sa unde a fost ucis încercând să reziste asaltului forţelor speciale. Documentele declasificate ale DCRI dezvăluie informaţii despre Abdelkader Merah, fratele lui Mohamed, cunoscut ca un apropiat al „grupului din Toulouse" al salafiştilor. Abdelkader se instalase la Cairo, în Egipt, din noiembrie 2009 pentru a studia religia „axată pe jihad".

DCRI nu îl supraveghea doar pe Abdelkader ci şi pe sora acestuia, Souad. Viitorul ucigaş a fost la rândul lui supravegheat îndeaproape din martie 2011, după călătoria în Afganistan. „Dispozitivul de supraveghere dinamică angajat pentru Mohamed Merah demonstrează că după o perioadă latentă, obiectivul a abordat o apropiere de mişcarea salafistă din Toulouse, în special cu - aici  numele este şters cu cerneală pentru a i se păstra confidenţialitatea - dar alte două nume sunt supuse unui tratament similar din acelaşi motiv, ambele plecând recent în Mauritania", arată o notă din aprilie 2011, citată de publicaţia Le Monde.

Convorbiri în România

În notele DCRI se arată că Merah era în contact cu interlocutori prezenţi în 20 de ţări diferite între septembrie 2010 şi februarie 2011. A telefonat în Maroc, Marea Britanie, Spania, Cote-d'Ivoire, Kenya, Croaţia, România, Bolivia, Thailanda, Rusia, Kazahstan, Laos, Taiwan, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel şi Buthan şi a avut mai multe convorbiri în Algeria şi Egipt, unde locuiesc membri ai familiei sale.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...