15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFaima infractorilor fără frontiere pune România la zid

Faima infractorilor fără frontiere pune România la zid

Grupul de romi români „Con Air”, care  a  încasat  800.000 de lire sterline înşelând sistemul bitanic de asigurări sociale, este  acuzat de presa engleză  că îşi bate joc de justiţia britanică, după ce  judecătorii  au  decis  că  romii sunt obligaţi  să restituie  statului  doar o mică parte din bani

 

„Când România şi Bulgaria au fost admise în Uniunea Europeană acum cinci ani, ziarul nostru avertiza că o  consecinţă a acestei măsuri va fi creşterea infracţiunilor în Marea Britanie”, îşi începe articolul  ziarul  Express, în ediţia electronică, referitor la grupul de romi români care au înşelat statul britanic cu 800.000 de lire sterline.

Membrii acestui grup,  care au fost condamnaţi  la  închisoare anul trecut, au aflat luni că sunt obligaţi de justiţia britanică să restituie doar o  mică parte din banii încasaţi fraudulos, mai exact 136.000 de lire sterline, rămânând cu 664.000 de lire sterline  „din banii contribuabililor”, punctează Express.

„Şeful bandei Teluş Dumitru, care a fost condamnat la patru ani şi opt luni pentru aceste înşelăciuni, este obligat să plătească înapoi doar 70.000 de lire. Soţia acestuia, care a încasat de la statul britanic 81.106 de lire sterline, trebuie  să plătească înapoi numai 16,65 de lire, iar sora ei, care  a ridicat ilegal suma de 101.333 lire trebuie să restituie numai o liră”, subliniază şi ziarul Daily Mail, în ediţia electronică. Nouă romi din  acest  grup au fost încarceraţi  pentru ispăşirea unor pedepse curpinse între şase luni şi patru ani şi opt luni pentru fraudă.

Românii, care în ţară locuiau în comuna Ţăndărei, dar care aveau adrese la Londra, Nottingham şi Birmingham, au fost acuzaţi de procurorii englezi că utilizau documente şi recomandări de la locuri de muncă false pentru a putea primi  ajutoare sociale  din partea statului britanic. Mai mult, ei au solicitat ajutoare pentru copii minori fictivi.  Procurorii i-au mai acuzat că veneau cu avionul din România pentru a încasa banii.

După aflarea ştirii că romii sunt obligaţi să restituie doar o mică parte din suma încasată ilegal de la statul britanic, presa a reacţionat critic, sugerând  că ar fi bine să fie revizuit modul în care  a fost investigat  acest caz.

„Aceste persoane îşi râd de justiţia britanică. Au operat o fraudă masivă, fără să fie pedepsiţi în mod real”, a declarat eurodeputatul Gerard Batten, purtătorul de cuvânt al UKIP pentru Afaceri Interne, citat de Express. „Contribuabilii vor fi scârbiţi. Acestor infractori li se va cere să înapoieze atât de puţin din câştigurile obţinute ilegal”, a spus şi Matthew Sinclair, un reprezentant Alianţei Contribuabilor.

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă