Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Exploziile din Stockholm reprezintă un atac terorist eşuat, precedat de un mesaj

Cele două explozii produse sâmbătă într-un cartier din centrul oraşului Stockholm, care s-au soldat cu un mort, au avut loc la câteva minute după primirea unui mesaj ce anunţa "acţiuni" vizând "războiul ...

Share

Dana Ilie 0 comentarii

12.12.2010 - 11:04
Cele două explozii produse sâmbătă într-un cartier din centrul oraşului Stockholm, care s-au soldat cu un mort, au avut loc la câteva minute după primirea unui mesaj ce anunţa "acţiuni" vizând "războiul împotriva islamului" din Suedia, relatează AFP, citat de Mediafax.

Cele două explozii produse sâmbătă după-amiază, dintre care a doua a provocat probabil moartea autorului, potrivit presei, constituie "o tentativă foarte îngrijorătoare de atac terorist într-un cartier animat din centrul Stockholmului", a declarat ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, pe contul său de Twitter.

Atacul "a eşuat, dar ar fi putut fi cu adevărat catastrofal", a adăugat el, făcând referire la mulţimile prezente de obicei în acest cartier, mai ales în perioada Crăciunului.

În momentul în care Bildt publica aceste comentarii, spre miezul nopţii, poliţia încă nu calificase aceste explozii ca fiind de natură criminală. Poliţia criminalistică nu intervenise la locurile exploziilor, unde acţionau în continuare geniştii, potrivit agenţiei suedeze TT.

Aceasta a anunţat în cursul serii că a primit un mesaj în limba arabă şi în suedeză, care anunţa "acţiuni" viitoare, fără să menţioneze natura lor.

"Acţiunile noastre vor vorbi de la sine", anunţa, potrivit TT, documentul adresat "Suediei şi poporului suedez". Mesajul a fost primit şi de serviciile de informaţii din Suedia (Sapo).

Autorul, despre care TT nu precizează dacă s-a identificat, explică în mesaj că a mers în Orientul Mijlociu "nu pentru a câştiga bani, ci pentru jihad".

"Acum copiii voştri, fiicele şi surorile voastre vor muri aşa cum mor fraţii noştri, surorile şi copiii noştri", avertizează textul.

Aceste acţiuni vor continua "atât timp cât voi nu veţi înceta războiul vostru împotriva islamului, degradarea profetului şi sprijinul vostru stupid pentru porcul Vilks", adaugă documentul, făcând referire la prezenţa suedeză în Afganistan şi la caricaturistul Lars Vilks, ameninţat cu moartea de mai multe ori pentru că l-a desenat pe profetul Mahomed sub forma unui câine.

Textul se încheie printr-un apel la revolta "mujahedinilor" din Suedia şi Europa: "Este timpul să ripostăm, nu mai aşteptaţi. Veniţi cu ce aveţi, chiar dacă este doar un cuţit (...). Nu vă temeţi de nimeni, nu vă temeţi de închisoare, nu vă temeţi de moarte".

În jurul orei 16.50 (17.50, ora României), adică la circa zece minute după ce TT a primit acest mesaj, o primă explozie s-a produs într-o maşină situată la intersecţia străzilor Drottninggattan şi Olof Palme. Poliţia a afirmat că a fost vorba despre o serie de explozii ale unor butelii de gaz, care au atins vehiculul.

Două persoane rănite uşor au fost spitalizate în urma acestei deflagraţii, conform purtătorului de cuvânt al serviciului de urgenţă SOS Alarme, Bengt Norberg.

O a doua explozie, "de data aceasta nu într-o maşină", s-a produs două minute mai târziu, pe strada Bryggargatan, la 200 de metri de prima deflagraţie, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei Peträ Sjölander a declarat că o persoană a fost găsită moartă la locul celei de-a doua explozii, fără a oferi alte detalii. Ea nu a precizat dacă autorul mesajului de avertizare este persoana ucisă.

Dar potrivit postului de televiziune SVT, persoana ucisă ar fi autorul exploziilor şi o geantă plină de cuie a fost găsită în apropierea cadavrului.

Conform unui martor citat de ziarul Dagens Nyheter, bărbatul avea o rană mare la abdomen, "ca şi cum ceva ar fi explodat".

"Nu pot confirma că moartea sa este legată de explozia maşinii, dar nici nu pot infirma", a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei.

Suedia are în prezent aproximativ 500 de militari în Afganistan, dar mandatul parlamentar pentru această forţă se încheie la 1 ianuarie 2011 şi trebuie reînnoit de Parlament.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...