Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Explozia din Sighetu Marmaţiei. Corupţia chiar poate ucide!

UPDATE Vicepreşedintele ANRE Eugen Georgescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în dosarul exploziilor de la Sighetul Marmaţiei. Citeşte şi

Share

Andreea Pocotila 0 comentarii

26.04.2012 - 16:59

UPDATE Vicepreşedintele ANRE Eugen Georgescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în dosarul exploziilor de la Sighetul Marmaţiei.

Citeşte şi Vicepreşedintele ANRE Eugen Georgescu, arestat preventiv pentru 29 de zile

-----

Dacă vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie ar fi suspendat licenţa operatorului reţelei de gaz din Sighetu Marmaţiei, după ce agenţii de pe teren au găsit nereguli grave, o persoană nu ar fi murit şi alte 20 nu ar fi fost rănite în exploziile din clubul maramureşean.

Ancheta exploziilor din Sighetu Marmaţiei, din februarie, în urma cărora o persoană a murit şi 20 au fost rănite, i-a dus pe procurori până la vârful Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Procurorii au cerut arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Eugen Georgescu, după ce acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, ieri.

Acuzaţia: în perioada 2007-2009 nu a suspendat licenţa firmei SC Berg Sistem Gaz SA – operator al reţelei de gaz din oraşul Sighetu Marmaţiei, în ciuda neregulilor grave descoperite. În plus, Georgescu le-a cerut angajaţilor să modifice raportul de inspecţie şi să elimine măsurile pe care ei le recomandau, şi anume suspendarea licenţelor şi a autorizaţiilor eliberate pentru SC Berg Sistem Gaz SA.

Dacă Eugen Georgescu, pe atunci director general al ANRE şi şef al Departamentului control şi protecţia consumatorului, nu ar fi ignorat repetatele sesizări ale agenţilor săi constatatori şi ar fi suspendat licenţa firmei, tragedia de la Sighetul Marmaţiei ar fi fost evitată. Soarta a făcut ca persoana care a murit din cauza uneia dintre cele două explozii să fie chiar directorul firmei Berg Sistem Gaz, Silviu Comănici, reprezentant al firmei favorizate de Eugen Georgescu.

Două explozii, un mort şi 20 de răniţi

În noaptea de 18 spre 19 februarie 2012, în jurul orei 1, o primă explozie a zguduit un bloc la subsolul căruia dansau, într-un club, câteva zeci de tineri. A două zi dimineaţă, blocul s-a zguduit din nou. De data aceasta, explozia s-a produs într-un apartament de deasupra clubului, unde se acumulaseră gazele. Decliclul a fost aprinderea luminii de către organele de ordine, care cercetau zona, însoţite de reprezentanţi ai firmei SC Berg Sistem Gaz SA.

Bilanţul celor două zile: un mort, trei răniţi cu arsuri pe mai mult din jumătate din suprafaţa corpului, şase cu arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corpului, zece cu arsuri mai uşoare. Douăsprezece persoane sunt încă spitalizate.
Cauza deflagraţiilor, potrivit primele concluzii ale anchetatorilor, a fost o scurgere de de gaze de la magistrala din stradă. Localul nu era racordat la gaze. O bucată din conducata din stradă s-a fisurat, la o îmbinare, iar gazele s-au infiltrat pe sub pământ, strângându-se în grupul sanitar al clubului.

După câteva zile de anchetă, procurorii realizează cât de iresponsabili au fost reprezentanţii SC Berg Sistem Gaz SA – operatorul reţelei de gaz din Sighetu Marmaţiei, şi societatea este cercetată pentru „instalarea reţelei de distribuţie a gazului natural în oraşul Sighetu-Marmaţiei, în perioada 2005-2011, pe mai multe tronsoane, precum şi a unor branşamente, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa.“

În urmă cu două zile, procurorii au avut toate informaţiile necesare pentru a-l acuza şi pe vicepreşedintele ANRE, care nu era străin de modul defectuos în care opera firma.
„În cursul lunii iunie 2008, Georgescu Eugen a cerut subordonatului său să modifice raportul de inspecţie, în sensul eliminării măsurilor referitoare la suspendarea licenţelor şi autorizaţiilor eliberate pentru SC Berg Sistem Gaz SA. A creat condiţiile favorizante pentru continuarea activităţii, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe conidiţii minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect imediat producerea celor două explozii“, spune rechizitoriul procurorilor.


Cine este Eugen Georgescu

-actualul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie
-fost preşedinte al ANRE
-fost prefect de Dolj
-fost secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, între martie 2011 şi februarie 2012 
-învinuit în cazul de subminare a economiei naţionale, în dosarul Interagro, în care 40 de persoane sunt anchetate pentru că ar fi acordat gaze ieftine din producţie internă combinatelor chimice controlate de omul de afaceri Ioan Niculae

Citește totul despre:

Comentarii

loading...