Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Exit-poll: 89,2% dintre moldoveni au votat pentru schimbarea Constituţiei

Peste 89% dintre persoanele care s-au prezentat la urne în cadrul referendumului din Republica Moldova au votat în favoarea schimbării Constituţiei, pentru ca preşedintele să fie ales prin vot direct de către popor, arată un ...

Share

Rl online 0 comentarii

05.09.2010 - 21:57

Peste 89% dintre persoanele care s-au prezentat la urne în cadrul referendumului din Republica Moldova au votat în favoarea schimbării Constituţiei, pentru ca preşedintele să fie ales prin vot direct de către popor, arată un exit-poll realizat de IRES la comanda Publika TV pentru municipiul Chişinău, scrie Newsin

10,8% dintre alegătorii care au votat s-au pronunţat împotrivă, potrivit sondajului la ieşirea de la urne, pe baza datelor centralizate la ora 19:00.

Dintre cei care s-au prezentat la urnele de vot, 90,34% sunt moldoveni, 4,17% ruşi, 1,87% ucraineni, 0,37% găgăuzi, iar de altă etnie 3,25%.

Coaliţia de guvernare liberal-democrată (Alianţa pentru Integrare Europeană), formată după alegerile legislative anticipate din iulie 2009, mizează pe acest referendum pentru a ieşi dintr-un impas instituţional, după ce nu a putut să-şi impună candidatul pentru preşedinţie într-un Parlament în care AIE nu deţine suficiente voturi. Pentru alegerea preşedintelui de către Parlament, potrivit Constituţiei în vigoare, este nevoie de 61 din cele 101 voturi posibile. AIE deţinea 53 de mandate, iar comuniştii 43, iar cinci parlamentari fac parte dintr-un grup neafiliat.

Rata de participare la referendumul din R.Moldova a fost de 30%, arată rezultatele parţiale ale Comisiei Electorale.

Iurie Ciocan, secretarul CEC, a declarat că în unele localităţi nu este energie electrică şi datele nu au fost transmise, dar mai rămân şi multe ambasade. "În acest moment prezenţa este de 29,67%", a spus el.

Potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, rezultatele preliminare ale referendumului republican constituţional urmează să fie anunţate luni dimineaţă.

Procesul de colectare a rezultatelor este mai dificil în cazul secţiilor de votare de peste hotare, care până la acest moment încă nu au trimis rezultatele pentru ora 21.45.

În Chişinău au votat doar 116.000 de alegători până la ora 18:00, adica 19,15%. Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în raioanele Teleneşti - 34,85%, Nisporeni - 31,54%, Orhei - 31,08%, Hânceşti - 30,4, Ialoveni - 29,8% şi Criuleni - 29,52%, Şoldăneşti, Călăraşi - peste 28%, Leova, Ungheni - 25%.

Pentru a fi valabil referendumul, rata de participare trebuie să fie de peste 33%.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...