EXCLUSIV. Efectele seismului din Japonia în România: la sfârşitul lunii ne aşteaptă un cutremur

În perioada 19-24 martie, Luna se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ, fenomen care va intensifica mareele şi activitatea seismică. Cutremurul de 8,9 grade din Japonia ...

Share

Andrei Luca Popescu 0 comentarii

11.03.2011 - 12:59

În perioada 19-24 martie, Luna se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ, fenomen care va intensifica mareele şi activitatea seismică. Cutremurul de 8,9 grade din Japonia nu va avea efecte directe în România, însă ne putem aştepta, la sfârşitul lunii, la un cutremur de intensitate medie spre mică, spun specialiştii: maximum 5,35 grade pe scara Richter.

„Pentru România nu există consecinţe directe, pentru că microplaca tectonică a Mării Negre este împinsă de cea din zona Turciei, care este influenţată de cea din Iran", ne-a explicat Victorin Toader, expert al Institutului Român de Seismologie Aplicată.

Toader spune că seismul catastrofic din Japonia a fost „vârful" unei perioade de 4 zile, în care activitatea seismică din zonă a fost intensă. Nu vor fi replici mai mari, iar efectul benefic al acestui seism, dacă poate fi vorba de aşa ceva, este că a eliberat o mare parte din energia tectonică acumulată în zonă.

„Stăm liniştiţi în România, ce s-a întâmplat în Japonia e foarte departe de noi şi nu are efecte. Între noi şi japonezi mai sunt vreo trei blocuri tectonice", spune Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Expertul susţine că în România nu va putea avea loc niciodată un cutremur de o asemenea magnitudine: maximum 7,5 grade Richter este estimarea seismologilor români.

„În Vrancea avem acum o perioadă de linişte, similară cu ce se întâmplă în zonă - Grecia, Turcia, Cipru. Noi estimăm acum o energie seismică cu o magnitudine posibilă cuprinsă între 4,3 şi 4,8 grade pe scara Richter. Estimarea pentru sfârşitul lunii va fi de maximum 5,35 grade Richter", explică Victorin Toader. Expertul insistă pe faptul că un cutremur la sfârşitul lunii martie în România nu este obligatoriu să aibă loc, însă este probabil.

Perioada de la sfârşitul lunii, în special intervalul 19-24 martie, este una care favorizează cutremurele, ne-au explicat experţii. Luna se va afla atunci la cea mai scurtă distanţă de Pământ din istorie. „Vor avea loc intensificări ale mareelor, apa în porturi va creşte cu 5-6 metri. Ceea ce se întâmplă cu apa are loc şi cu Pământul, doar că nu e vizibil. Nivelul magmei se ridică şi împinge plăcile tectonice", spune Victorin Toader. În această perioadă, acest „stres" se adaugă la exploziile solare intense care au deja loc, activitatea electromagnetică fiind ridicată. Atât Gheorghe Mărmureanu, cât şi Victorin Toader ne-au explicat însă că efectul Lunii asupra plăcilor tectonice funcţionează pe principiul „picăturii într-un pahar cu apă". „Dacă paharul este deja plin, atunci poate da pe dinafară", spune Mărmureanu. Efectul Lunii asupra seismicităţii Pământului nu va fi semnificativ, crede Mărmureanu.

Arhipelagul Japoniei se află pe o falie tectonică ce pleacă din Peninsula Kamceatka, coboară spre Japonia, Filipine, Indonezia, Noua Zeelandă şi Australia şi este una dintre cele mai active din lume. Recent, Noua Zeelandă a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade Richter, care a provocat pagube importante.

Citește totul despre:

Comentarii