10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialEx-primarul Narita a tocat banii motilor

Ex-primarul Narita a tocat banii motilor

Pentru fostul primar din Rosia Montana Virgil Narita, supranumit si "baronul aurului", perioada in care s-a aflat la conducerea primariei a reprezentat o continua afacere cu banii publici, pe care ii gestiona cu indemanarea unui veritabil intreprinzator. Miliarde de lei din bugetul institutiei s-au scurs in conturile unor firme in care erau actionari el, sotia lui, vechi prieteni sau angajati ai primariei, toti beneficiari directi ai investitiei private in exploatarea aurului din Rosia Montana.
Narita a fost primar in Rosia Montana in perioada iunie 2000-martie 2006, cand a fost suspendat din functie de prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, din motive de incompatibilitate a functiei publice cu cea de administrator al unei firme private.

Nevasta, abonata la lucrarile de constructii

Perioada cea mai propice pentru afacerile fostului primar Virgil Narita si ale apropiatilor acestuia a fost intre anii 2002 si 2005. Trei societati comerciale erau preferate de Narita pentru a-si promova planurile de atac asupra banului public. Este vorba despre Andy SRL, Rosia Construct Prest SRL si Laris&Dan SRL. Prima societate apartine familiei Narita si era furnizorul preferat de produse de protocol pentru Primaria Rosia Montana. De altfel, de la aceasta firma i s-a tras si suspendarea din functia de primar, in martie 2006. La acea vreme, Narita era, alaturi de sotie, administrator al firmei, calitate incompatibila cu cea de primar.
Alaturi de Andy SRL, sotia primarului Narita era asociat si in firma Rosia Construct Prest, infiintata in februarie 2003. Simona Narita, sotia primarului, a ramas putin timp la aceasta firma, retragandu-se pentru a nu afecta relatia de afaceri cu Primaria. Totusi, Rosia Construct Prest SRL a incheiat, in perioada in care Simona Narita detinea 33,3% din partile sociale, cateva contracte importante cu administratia locala. La inceputul anului 2005, organizatia nonguvernamentala "Centrul de Resurse Juridice" a facut cunoscuta aceasta situatie conducerii Prefecturii Alba.
"Primarul comunei Rosia Montana, domnul Narita Virgil Nicolae, a participat ca membru in comisia de licitatie organizata pentru desemnarea executantului lucrarilor de reparatii la dispensarul medical Carpinis, scoala generala Rosia Montana si lucrari de imprejmuire a cimitirului comunal Rosia Montana. Aceasta licitatie a fost castigata de societatea comerciala Rosia Construct Prest SRL, printre actionarii careia se regaseste si Narita Simona, sotia primarului Narita Virgil Nicolae, detinand 33,3% din actiuni, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Domnul primar Narita Virgil Nicolae a votat ca membru al comisiei de licitatie si a semnat atat procesul-verbal nr. 495/14.07.2003 privind desemnarea castigatorului licitatiei, cat si contractul de prestare de servicii nr. 4882 din 21.07.2003, incalcand astfel dispozitiile art. 76, alin. 1 din Legea 161/2003, care obliga primarii sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul si/sau rudele sale de gradul I", sustinea organizatia respectiva in adresa inaintata Prefecturii.

Bani publici pentru lucrari supraevaluate

Rosia Construct Prest SRL il are ca asociat unic si administrator pe Gheorghe Gruber, fost director al exploatarii de stat "RosiaMin" SA, aflata in faliment. Opozantii proiectului initiat de Gabriel Rosia Montana il acuza ca ar fi cedat canadienilor hartile strategice cu filoanele de aur de pe teritoriul comunei. De altfel, imediat dupa ce a plecat de la exploatarea miniera de stat, Gruber a trecut in tabara investitorului privat.
Firma lui Gruber a devenit principalul partener al Primariei Rosia Montana in domeniul lucrarilor de constructii, castigand licitatiile si selectiile de oferte, in proportie de peste 90%. In fiecare an, miliarde de lei au ajuns la aceasta societate in urma unor licitatii sau selectii de oferte indoielnice.

Mocheta si vesela de la firma soferului

Un alt fost partener privilegiat al Primariei Rosia Montana a fost firma Laris&Dan SRL, la care este asociat si administrator Gheorghe Bucuristean. Acesta este angajat sofer pe autobuzul primariei. Legal, nici acesta nu avea dreptul sa faca afaceri cu administratia locala. Prin Laris&Dan SRL, fostul primar Virgil Narita a cumparat scaune, mocheta, vesela la preturi mult mai mari decat alte oferte care existau la vremea respectiva. De exemplu, in decembrie 2003, Primaria Rosia Montana a cumparat de la firma mentionata 600 de metri patrati de mocheta cu 160 milioane de lei. Tot de la societatea soferului au fost achizitionate 100 de scaune cu 487.395 lei bucata. In oferta unei alte firme un astfel de scaun putea fi achizitionat cu 375.000 lei. De la aceeasi societate, primaria a cumparat, in iunie 2004, vesela in valoare de 160 de milioane de lei. Pe factura, la delegat, este trecut chiar Narita Virgil, primar la vremea respectiva al comunei Rosia Montana. Cu alte cuvinte, el reprezenta atat interesele vanzatorului (firma privata), cat si pe cele ale cumparatorului (primaria). Astfel de situatii ilegale sunt nenumarate in perioada in care Narita a condus Primaria Rosia Montana.

Fostul edil respinge acuzatiile
Fostul primar Virgil Narita respinge acuzatiile privind afacerile pe care le-ar fi avut el sau familia lui cu Primaria Rosia Montana.
Narita a spus ca in privinta firmei Andy SRL ar exista doar o factura in valoare de 6 milioane de lei vechi care, potrivit acestuia, a fost acceptata la plata de un angajat al primariei care a dorit sa-l discrediteze. De asemenea, in ceea ce priveste societatea Rosia Construct-Prest, Narita a precizat ca sotia lui a fost asociat in firma cateva luni si s-a retras fara a incasa nici un leu.
Fostul primar a mai spus ca aceste probleme au fost cercetate de autoritatile statului, care i-ar fi dat dreptate.

Dosar penal pentru agresarea viceprimarului
Fostul primar Virgil Narita s-a dovedit a fi un puternic sustinator al investitiei private in exploatarea aurului de la Rosia Montana. In perioada lui de glorie, toate solicitarile companiei private, adresate primariei si consiliului local, erau aprobate fara nici un fel de probleme. A si recunoscut, la un moment dat, ca a avut beneficii personale de pe urma investitorului canadian. Pe langa alte afaceri, el inchiria un utilaj propriu companiei private "Gabriel Rosia Montana" (fosta "Rosia Montana Gold Corporation"), contract de pe urma caruia avea beneficii financiare de invidiat.
De asemenea, in perioada in care a fost la conducerea primariei, averea lui Narita a crescut foarte mult, fiind acum estimata la sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Virgil Narita candideaza din nou pentru functia de primar al comunei.
Bugetul de invidiat, mai mare ca al multor orase, dar si investitia "Gabriel Rosia Montana", il atrag ca un magnet. Poarta insa "in spate" cateva dosare penale. Unul dintre acestea se refera la bataia administrata viceprimarului Gheorghe Dragoescu chiar in incinta postului de politie din Rosia Montana. Dosarul este acum la Parchet si va fi inaintat judecatorilor cat de curand.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă