Europarlamentarul Pașcu anunță o nouă bombă: legarea lui Victor Ponta de scandalul Megapower

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat miercuri, la RFI, că ar putea urma o nouă dezvăluire a președintelui Traian Băsescu privitoare la premierul Victor Ponta. Citând analiști pe care nu-i nominalizează, Pașcu afirmă că șeful statului ar putea lega numele premierului de scandalul Megapower.

Share

David Simion 0 comentarii

Actualizat: 15.10.2014 - 19:22

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat miercuri, la RFI, că ar putea urma o nouă dezvăluire a președintelui Traian Băsescu privitoare la premierul Victor Ponta. Citând analiști pe care nu-i nominalizează, Pașcu afirmă că șeful statului ar putea lega numele premierului de scandalul Megapower.

Pașcu dă de înțeles că Victor Ponta ar putea fi acuzat că i-a făcut scăpați pe unii agenți acoperiți ai Serviciului de Informații Externe (SIE). „Sunt analişti care spun că această deconspirare pe care preşedintele nu a probat-o şi, probabil, n-o poate proba, e legată de pasul următor, legarea numelui lui Victor Ponta de un mega-scandal cu Megapower, de prin anii '90, în care i-ar fi făcut scăpaţi pe anumiţi agenţi acoperiţi ai SIE ”, a spus Ioan Mircea Pașcu la RFI.

Citește și: Motivul real pentru care Victor Ponta a renunţat la nominalizarea Corinei Dumitrescu ca ministru al Educaţiei

Actualul premier Victor Ponta a fost procuror de caz în scandalul Megapower. În 18 mai 1998, în portul Constanța sosea, cu nava rusă "Sibirski", aflată sub pavilion bulgăresc, un container expediat din Statele Unite de firma Megapower către o societate din România, Kamino. Containerul a fost încărcat în California și conținea 170 de cutii pline cu documente și aparatură electronică.

Timp de 150 de zile, nimeni nu s-a prezentat să revendice containerul, așa că acesta a intrat în proprietatea statului român, fiind deschis în prezența vameșilor și a polițiștilor, apoi conținutul containerului a fost preluat de SRI. S-a vorbit ulterior că cele opt tone de documente conțineau o arhivă a firmei Megapower, din SUA.

Citește și: CEDO da castig de cauza unui jurnalist de la Romania libera intr-un proces de calomnie

Din firma respectivă făceau parte doi imigranți români: Cristian Lazarovici și Robert Deutsch. În acest dosar au fost vehiculate o mulțime de nume de politicieni, de la Ion Iliescu până la Petre Roman, Radu Berceanu sau Theodor Stolojan. Era vorba de finanțarea, de către Guvernul României, a companiei Megapower, cu peste 11 milioane de dolari.

Citește și: Profesorul care a dus-o pe Corina Dumitrescu la studii în SUA, implicat în afacerea Megapower, investigată de procurorul Victor Ponta

Despre același scandal s-a mai vorbit și cu ocazia nominalizării Corinei Dumitrescu pentru portofoliul Educației, propunere retrasă ulterior de premierul Victor Ponta. „În 1998 s-a declanşat scandalul Megapower şi, absolut întâmplător, dosarul i-a fost repartizat spre anchetare procurorului Victor Ponta. Atunci, procurorul anchetator nu a găsit probe împotriva profesorului Deutsch, care era vicepreşedintele firmei americane, beneficiare a 12 milioane de dolari trimişi din România pentru achiziţionare de tehnică pentru telecomunicaţii. Mai mult, procurorul Ponta nu a putut reconstitui ce s-a întâmplat cu cele 12 milioane de dolari trasmise de partea română firmei americane (unde vicepreşedinte era Robert Deutsch). Poate pentru a nu-i fi asociat numele cu neinculparea lui Deutsch, Ponta a anunţat duminică seară că renunţă la Corina Dumitrescu. El a spus că a renunţat atât pentru a nu-i face rău Corinei Dumitrescu, cât şi pentru a nu-şi face rău sieşi,” scria Ondine Gherguț în România liberă, în urmă cu doi ani.

Citește totul despre:

Comentarii