13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Elicopterul de atac Viper, propus spre achiziție României, este prezentat la...

VIDEO. Elicopterul de atac Viper, propus spre achiziție României, este prezentat la București

Salonul de armament BSDA 2016, programat în perioada 18 – 20 mai la București, va oferi și prilejul prezentării în zbor a elicopterului de atac Viper.

Un elicopter demonstrator AH-1Z Viper este adus la BSDA de către producătorul acestuia, firma americană Bell Helicopter.

Aeronavele Viper se află în dotarea curentă a infanteriei marine a Statelor Unite. Modelul AH-1Z Viper este succesorul elicopterului AH-1W Super Cobra.

Din punctul de vedere al elicopterelor, Armata Română are în principal în dotare, de mulți ani, elicoptere IAR 330 Puma, în diferite variante (de transport, de evacuare medicală, de atac și naval), dar majoritatea acestora au ajuns la limita resursei de zbor. Pe de altă parte, varianta de atac a elicopterului IAR 330 Puma, denumită Puma SOCAT, reprezintă doar o adaptare a versiunii sale de transport.

Încă din anul 2015, cu prilejul salonului aeronautic de la Le Bourget (Franța), Richard Harris, director de dezvoltare internaţională al companiei Bell Helicopter, estima că Ungaria, Polonia, România şi Cehia vor avea cerințe care sunt integral satisfăcute de elicopterul utilitar Bell UH-1Y Venom sau de varianta lui de atac, AH-1Z Viper, informa revista specializată britanică Jane's. O altă țară căreia i se oferă elicoptere Viper este Croația.

Richard Harris sugera ca potențialii clienți din estul Europei să aleagă una dintre aceste două versiuni de elicopter sau chiar să cumpere ambele versiuni.

Reprezentantul companiei Bell a avansat ideea că statele NATO din estul Europei ar putea primi elicoptere Viper în versiunea "complet echipată pentru Corpul Infanteriei Marine" al SUA.

Ministerul român al Apărării nu a confirmat, până în acest moment, intenția de a cumpăra elicoptere Viper. Totuși, în comunicatul de presă care anunță evenimentul BSDA 2016, MApN a precizat că "în premieră la BSDA, Bell Helicopter va prezenta un demonstrator al elicopterului de atac AH-1Z Viper”.

Pe de altă parte însă, la BSDA 2016 este prezentat și un elicopter IAR 330 Puma Naval, din dotarea Forțelor Navale ale României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă