EFECTELE numirii lui Marga la ICR. Corina Şuteu a demisionat din funcţia de director al Institutului din New York

Corina Şuteu a demisionat, vineri, din funcţia de director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York, au declarat reprezentanţii ICR Bucureşti, citaţi de Mediafax. ...

Share

Rl online 0 comentarii

14.09.2012 - 15:37

Corina Şuteu a demisionat, vineri, din funcţia de director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York, au declarat reprezentanţii ICR Bucureşti, citaţi de Mediafax.

Totodată, Oana Radu, director adjunct al ICR din New York, şi-a depus demisia vineri. Oana Radu este o colaboratoare apropiată a Corinei Şuteu.

Institutul Cultural Român din New York este una dintre cele mai importante şi active filiale ale ICR din străinătate.

Corina Şuteu a condus ICR din New York începând din anul 2006.

Ea şi-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. A devenit interesată de sectorul managementului cultural imediat după căderea Comunismului în România. În 1991 a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene. În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe".

Demisiile Corinei Şuteu şi Oanei Radu de la conducerea ICR din New York vin în contextul preluării conducerii Institutului Cultural Român de către Andrei Marga.

Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, şi vicepreşedinţii ICR, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, şi-au prezentat, pe 2 august, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care şi-au dat demisia de la conducerea intitutului. Patapievici anunţase, încă de la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este constituţională.

Sesizată de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenţă al actului normativ, Curtea Constituţională s-a pronunţat în data de 31 iulie, stabilind că OUG nr. 27 este constituţională.

Patapievici a subliniat la momentul respectiv că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituţiei, care trece "de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului", ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de "identitatea naţională a românilor" de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.

Pe de altă parte, mii de artişti şi oameni de cultură dintre cei mai cunoscuţi, ca Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cărtărescu, Herta Muller, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, dar şi oameni de afaceri din România, jurnalişti, inclusiv de la prestigioase publicaţii străine, organizaţii artistice, colaboratorii şi publicul ICR din ţară şi din străinătate au cerut ca Guvernul să revoce OUG nr. 27/ 2012, considerând-o un act de politizare a ICR şi susţinând falsitatea acuzaţiilor de lipsă a transparenţei şi politizare de care ar fi dat dovadă instituţia. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă - "Mişcarea papioanelor" - având loc pe 18 iunie la sediul ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.

Totuşi, plenul Senatului a votat, în 11 septembrie, ca fostul ministru de Externe Andrei Marga să preia conducerea Institutului Cultural Român.

Marga a fost numit de către plenul Senatului să preia preşedinţia ICR, la propunerea PNL, care a solicitat un vot fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, senatorul PSD Sergiu Nicolăescu a cerut amânarea audierii pentru şefia ICR. El şi-a motivat propunerea prin faptul că Andrei Marga este plecat din ţară, precizând că se impune amânarea acestor audieri pentru săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, pentru funcţia de vicepreşedinte al ICR a fost propus scriitorul Horia Gârbea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, care face parte din USR.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Corina Şuteu şi Oana Radu nu au putut fi contactate.

Citește totul despre:

Comentarii