Dumitru Mazilu, audiat ca martor în dosarul Mineriadei la Parchetul Instanței Supreme

Dumitru Mazilu a fost audiat ca martor în dosarul Mineriadei, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În același dosar sunt puși sub acuzația de infracțiuni contra umanității persoane precum Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu și Miron Cozma.

Share

Gabriel Mihai 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2017 - 14:56

Dumitru Mazilu a fost audiat ca martor în dosarul Mineriadei, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În același dosar sunt puși sub acuzația de infracțiuni contra umanității persoane precum Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu și Miron Cozma, arată News.ro

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au citat pe Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreședinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale, pentru a da declarații, în calitate de martor, despre evenimentele din 13 – 15 iunie 1990.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității. Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico" Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu. Procurorii militari îl acuză pe Ion Iliescu că, în calitate de președinte al CPUN, ar fi decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.

Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracțiuni contra umanității constând în aceea că „în zilele de 11 și 12.06.1990, în calitate de președinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii îi acuză pe Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...