FOTO Revoltă la Constanța: Primarul a tăiat unul din puținii copaci din zona veche a orașului pentru un film SF

Producătorii au mulțumit primarului la finalul genericului, printre alții

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 05.09.2017 - 11:41

În septembrie 2015, un dud sănătos, unul dintre puținii copaci din zona veche a orașului Constanța, a fost tăiat cu brutalitate de angajații Primăriei Constanța. Motivul: nu se potrivea cu decorul unui film SF, produs de niște americani, un decor apocaliptic, în care copacii nu mai existau.

A fost tăiat fără un anunț prealabil, pentru ca 15 minute din pelicula „What Happened to Monday“ să poată fi filmate acolo. Municipalitatea a susținut și aplaudat propunerea americanilor. „Şi ce dacă s-a tăiat un dud? Vom planta 10 copaci în loc şi câţi va fi nevoie! Haideţi să nu ne împiedicăm de asta.

Să vedem ansamblul, ce înseam­nă acest film pentru oraş şi promovarea pe care o face Constanţei în lumea întreagă. Faptul că un film cu un buget atât de generos va avea în componența sa 15 minute filmate în Constanța, faptul că la sfârșitul filmului va fi scris în limba română: «Mulțumim, Constanța!» cred că înseamnă enorm. Cred că o asemenea promovare nu poate fi comparată cu niciun alt mijloc de promovare“, s-a justificat Decebal Făgădău, la momentul tăierii.

Primarul a mai susținut că circa 450 de constănțeni vor apărea în film ca figuranți (majoritatea au primit 50 de lei pe zi, pentru 10-12 ore de muncă) și că orașul are de câștigat financiar, ținând cont că echipa de producție, aproximativ 150 de persoane, a fost cazată în Constanța și că au fost angajate firme de curățenie și pază pentru film.

Primăria Constanța nu a solicitat și, evident, nu a primit niciun leu pentru că a pus la dispoziția americanilor o zonă a orașului. Reclama făcută de film și beneficiile financiare către companii locale, s-a subliniat, sunt mai mult decât suficiente.

Dud „falnic și sănătos“

Dudul tăiat se afla pe strada pe care se găsește și Bazilica „Sfântul Anton de Padova“, unde slujește monseniorul Ieronim Iacob, dar și în apropierea Arhiepiscopiei și locuinței lui IPS Teodosie. Primul a luat atitudine după tăierea copacului. „Pe strada cu pricina exista și un copac, un dud – falnic și sănătos, situat la colțul căminului Seminarului Ortodox. Pentru că strica scenariul apocaliptic, probabil, dudul a căzut zilele trecute sub drujba harnică a unor lucrători ai primăriei. Sunt curios să văd de-or avea bunul simț să planteze ceva în locul respectiv, după terminarea evenimentului care va imortaliza, pentru istorie, situația dezastruoasă a clădirilor din Peninsulă“, declara monseniorul, în septembrie 2015. Și completă trist: „După cât mă duce pe mine capul, acțiunea filmului ar trebui să contemple o societate în disoluție, o criză de amploare… Nici că se putea alege un loc mai bun pentru un astfel de scenariu: de 25 de ani, edilii Constanței, prin crasa lor nepăsare, au transformat Peninsula (marea majoritate a clădirilor!) într-un peisaj vrednic de astfel de filme“. Echipa de producție a filmului a tăiat și mai mulți vișini de pe strada Traian. Potrivit Primăriei, aceștia ar fi crescut sălbatic.

O mențiune scurtă, la finalul genericului

Filmul „What Happened to Monday“ a avut recent lansarea, în rețeaua Netflix. Regizor este Tommy Wirkola, iar în rolurile principale joacă Noomi Rapace, Glenn Close și Willem Defoe. Producător executiv a fost Vlad Păunescu. Povestea e simplă: în viitor, într-o lume suprapopulată, oamenii nu au voie să aibă decât un singur copil. O familie de septupleți încearcă să se ascundă de guvern și investighează dispariția unuia dintre ei. Pelicula apare pe IMDB.com cu numele „Șapte surori“. Am urmărit cu atenție filmul pentru a urmări unde scrie, în limba română, „Mulțumim, Constanța“, așa cum spunea primarul PSD Decebal Făgădău. Nu scrie. Abia la finalul genericului de final, la minutul 2.03, apare o mențiune în limba engleză: „Producătorii ar dori să mulțumească următorilor pentru participarea în realizarea acestui film: orașului București și primarului Sorin Oprescu, orașului Constanța și primarului Decebal Făgădău, departamentelor de poliție din București și Constanța, Bibliotecii Naționale, Administrației Portului“.

Mențiunile acestea apar la 3 minute și 8 secunde după începerea genericului. Putem presupune fără să fim acuzați de rea-voință de faptul că foarte puțini telespectatori vor urmări până la final genericul, pentru a vedea aceste mulțumiri, și că un număr și mai mic din aceștia vor vizita orașul Constanța, ca urmare a mulțumirilor.

Alți copaci au rezistat în film

Frustrant pentru constănțenii nemulțumiți de tăierea dudului este că în alte imagini din film apar copaci. Asta în ciuda faptului că în Constanța s-a cerut tăierea dudului pentru că în viitorul imaginat de regizor nu exista spațiu verde. Veți putea vedea copaci verzi, dovadă clară a faptului că dudul din zona veche a Constanței nu trebuia tăiat. Ba mai mult, din punct de vedere tehnic, se puteau găsi soluții, la montaj, prin care dudul să fie mascat. Ar fi costat însă.

CONSECINȚE

10 în loc de 1

După ce tăierea copacului a fost făcută public de monseniorul Ieronim și de mass-media, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a dat asigurări că municipalitatea va planta zece copaci în locul celui tăiat. George Coman, directorul Serviciului de Igienă Publică și Spații Verzi Constanța din cadrul Primăriei Constanța, a declarat că acei zece arbori au fost plantați. „Am ales să plantăm zece copaci din specia Photinia globulara. I-am ales pentru că este o specie mai nobilă, pentru că este verde tot timpul anului, trece prin mai multe etape de vegetație“, ne-a declarat acesta. Aceștia înlocuiesc toți copacii tăiați pentru filmări. Copacii plantați au fost plătiți de producător.

DIFERENȚĂ

Cum e la alții

În Statele Unite ale Americii regulile sunt mult mai dure. Și acolo s-a întâmplat ca unii producători să ceară relocarea unor copaci, pentru că nu dădeau bine în cadru. La o simplă căutare pe internet am găsit un caz în Atlanta. Sunt însă diferențe fundamentale. În primul rând, copacul nu a fost tăiat, ci scos din pământ, cu un utilaj special, cu tot cu rădăcină, și mutat în alt loc. În plus, producătorii au plătit 8.000 de dolari pentru a planta alți copaci.

 

Dudul tăiat. Tulpina este sănătoasă

Deși s-a spus că în film nu trebuie să apară copaci, acest lucru se întâmplă. Foto: screenshot

Citește totul despre:

Comentarii

loading...