Dubla victorie la Cannes: Filmul lui Corneliu Porumboiu, distins cu premiul FIPRESCI si premiul juriului (VIDEO)

Regizorul roman Corneliu Porumboiu a primit sambata seara doua premii importante la Cannes pentru pelicula "Politist, adjectiv": premiul juriului sectiunii "Un Certain Regard" si premiul FIPRESCI (Fédération ...

Share

Ada Dumitrescu 0 comentarii

23.05.2009 - 00:00

Regizorul roman Corneliu Porumboiu a primit sambata seara doua premii importante la Cannes pentru pelicula "Politist, adjectiv": premiul juriului sectiunii "Un Certain Regard" si premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).

Imediat dupa ceremonie, regizorul roman a declarat pentru Romania libera: "Sunt bucuros. Acum 10 ani abia intrasem la scoala de film, acum am luat doua premii imporante: FIPRESCI si Premiul Juriului. Plus ca am mai luat un premiu Camera d'Or acum cativa ani tot aici la Cannes...E bine, zic eu".

Ceremonia de decenare a premiilor sectiunii "Un Certain Regard" a avut loc in Sala Debussy a Palatului Festivalului din Cannes.
Juriul, prezidat de italianul Paolo Sorrentino, a acordat marele premiu al sectiunii "Un Certain Regard" filmului "Kynodontas / Dogtooth", realizat de regizorul grec Yorgos Lanthimos.
Juriul a mai acordat, ex-aequo, un Premiu Special , filmelor "No One Knows about the Persian Cats", de Bahman Ghobadi (Iran) si "Le pere de mes enfants" de Mia Janssen-Love (Franta).

 

"El e romanul", l-a introdus Thierry Fremaux, selectionerul festivalului si maestrul acestei ceremonii, pe Corneliu Porumboiu.
"Ii multumesc si eu juriului, Festivalului de la Cannes si lui Thierry Fremaux, dar n-am sa vorbesc despre urmatorul meu film. Sper insa ca va fi un film bun", a spus Porumboiu pe scena Salii Debussy.

 

Fremaux a chemat apoi echipele filmelor castigatoare pe scena, pentru o poza de grup. Corneliu Porumboiu a intrebat daca se pot invita si familiile, facandu-i semn sotiei sale sa urce alaturi de el.
Porumboiu a venit din Romania la Cannes cu doar doua ore inainte de ceremonia de premiere, fiind insotit in sala atat de sotia sa, cat si de producatorul Dan Burlac si o parte a echipei de productie.

Filmul "Politist, adjectiv" este o comedie realizata la inceputul acestui an la Vaslui si prezinta povestea unui politist dintr-un oras de provincie, care investigheaza cazul unui licean. Pe parcursul investigatiei, politistul isi da seama ca nu mai crede in meseria sa.

Pelicula a primit cronici laudative, dupa premiera mondiala, la Cannes, in publicatii precum Variety si The New York Times. "Politist, adjectiv" va putea fi vazut in premiera in Romania la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc intre 30 mai si 7 iunie.

Produs de Periscop Pictures, Racova si raza Studio, filmul "Politist, Adjectiv" a beneficiat de sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei din Romania (1,488 de milioane de lei), dar si de sustinerea HBO Romania.

 

Un interviu mai amplu cu regizorul Corneliu Porumboiu puteti citi in editia de luni a ziarului "Romania libera". 

Citește totul despre:

Comentarii