30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAfacerea Belina, motiv de dispută în coaliția de guvernare: Dragnea spune că...

Afacerea Belina, motiv de dispută în coaliția de guvernare: Dragnea spune că sesizarea la CCR o va face Tăriceanu, șeful Senatului îl contrazice

UPDATE 15,20: Liviu Dragnea a reacționat iritat, luni după-amiază, când a fost rugat să comenteze declarația lui Tăriceanu care a spus că nu e decis dacă să sesizeze sau nu Curtea Constituțională în chestiunea Belina.

"Eu am discutat subiectul ăsta cu domnul Tăriceanu, am discutat și astăzi. Mai rămâne doar să ies cu el de mână la declarații. Nici vorbă de conflict pe subiectul ăsta. (…) Eu am vorbit cu domnul Tăriceanu, am vorbit și astăzi, dumnealui a zis și am înțeles — continuă cu demersul ăsta (n.r. — sesizarea la CCR). (…) Nu sunt constituționalist. Dacă eram constituționalist, o făceam eu", a spus Liviu Dragnea.

Dragnea a respins și existența unei tensiuni între coaliție și Guvern: "Nu. Chiar am vorbit cu domnul Tăriceanu astăzi, că au apărut zvonuri, 'conflict, tensiune maximă". În primul rând, ca să existe un conflict trebuie să fie cel puțin doi actori. Din partea mea sau din partea președintelui Senatului nu există niciun fel de tensiune sau conflict cu premierul sau cu cineva din Guvern. Ba dimpotrivă. (…) Și eu ar trebui să mă văd mai des cu domnul Tăriceanu, dar programul a fost foarte strâns în ultima perioadă".

Întrebat dacă s-a pus problema demisiei premierului Mihai Tudose, președintele PSD a spus: "Ca să fie așa ceva, trebuie să vedem. Noi tot construim acum și brodăm pe niște zvonuri plecate de la un sondaj și de la niște comentarii pe marginea acelui sondaj".


Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un posibil conflict juridic între Guvern şi DNA, după ce procurorii anticorupție au deschis un dosar penal privind modul în care Lacul Belina și brațul Pavel au trecut din proprietate publică în proprietatea Consiliului Județean Teleorman. Totuși, șeful Senatului l-a contrazis pe liderul PSD. Anterior, ministrul Tudorel Toader fusese însărcinat să redacteze sesizarea către CCR. 



UPDATE 13,50: Călin Popescu Tăriceanu l-a contrazis pe Liviu Dragnea, susținând că încă n-a luat o decizie în privinţa sesizării Curţii Constituţionale (CCR) pe dosarul Belina.

Tăriceanu a explicat, luni, că deocamdată doar a cerut unor servicii din cadrul Senatului, care au specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa unui potenţial conflict între Guvern şi DNA.


Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va fi cel care va sesiza Curtea Constituțională în chestiunea dosarului Belina.

“Cred că sesizarea o va face domnul Tăriceanu. Mi-a zis că intenționează să facă acest lucru”, a declarat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Întrebat de ce s-a ajuns la această decizie din moment ce sesizarea către CCR trebuia scrisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi înaintată chiar de către Guvern, Dragnea a spus că a uitat să ceară o explicaţie.

În ancheta Belina, procurorii cercetează Hotărârea de Guvern prin care insula Belina, aflată în domeniul public al statului, a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Doi membri ai Cabinetului Tudose – vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat Rovana Plumb – sunt suspecți în această anchetă.


Citește și: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, o contrazice pe Kovesi cu privire la dosarul Belina: Legalitatea unei Hotărâri de Guvern o verifică judecătorul, nu procurorul

"Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a precizat ministrul.


Procurorul- şef Laura Codruţa Kovesi susținuse, într-un interviu, că DNA nu urmărește în mod special Hotărârile de Guvern, dar dacă apar informaţii că ceva e în neregulă – de exemplu în dosarul Belina – se poate sesiza din oficiu.

Ideea de a fi sesizată CCR a apărut după ce Kovesi a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Pe 29 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR în legătură cu anchetarea de către DNA a adoptării unor HG, liderul PSD adăugând: ”dacă ministrul vine într-adevăr”.

Întrebat dacă va fi sesizată CCR pe această temă, Dragnea a răspuns: ”Din moment ce ministrul Justiţiei a venit în Guvern şi a prezentat o serie de argumente care ar sta la baza acelei sesizări, înseamnă că sunt şanse să apară sesizarea”.

La rândul său, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze hotărâri de guvern revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de MJ şi ar putea fi gata până luni. Toader a precizat că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.


Citește și: Tudorel Toader: Guvernul va contesta la CCR ancheta Belina, prin intermediul Ministerului Justiției

"Ne adresăm Curții Constituționale și nu Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea Constituțională verifică dacă există un conflict de natură instituțională, nu ICCJ", a precizat ministrul. În opinia acestuia, ar fi vorba de un conflict de natură instituțională între DNA și Guvernul Tudose.


Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă