23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDoua sate din Alba, izolate de viituri

Doua sate din Alba, izolate de viituri

Aproape 200 de persoane din satul Cicau (judetul Alba) sunt nevoite sa parcurga cativa kilometri pe jos ca urmare a distrugerii podurilor care fac legatura cu centrul comunei Miraslau.
Evenimentele s-au produs duminica, cand ploile torentiale au afectat mai multe zone din judet.
Satenii izolati de lume din Cicau se adauga celor din satul Lunca Larga, comuna Ocolis, care se afla in aceeasi situatie de mai bine de trei saptamani. “Vom incerca sa trimitem in cel mai scurt timp un transport de alimente in sat. Vom apela la salvamontisti si la camioanele Armatei pentru a putea ajunge in zona”, a declarat prefectul de Alba, Cosmin Covaciu.
Daca in cazul celor din Cicau situatia ar putea fi rezolvata in cateva zile, la Lunca Larga accesul auto nu va putea fi restabilit mai devreme de o luna. Aceasta in conditiile in care repararea drumului comunal necesita investitii de peste 10 miliarde de lei vechi. Pana acum autoritatile au reusit sa puna la dispozitia Primariei Ocolis suma de 3,2 miliarde lei, insuficienta insa pentru a repara drumul comunal rupt in intregime pe o lungime de cativa kilometri.

La Alba, inundatii una dupa alta

Ploile torentiale de la sfarsitul saptamanii trecute s-au soldat cu inundarea, in judetul Alba, a aproape 80 de case si a circa o suta de anexe gospodaresti. De asemenea, un drum judetean a fost distrus pe o portiune de 200 de metri, trei poduri si podete au fost afectate, alte zece avariate, in timp ce apa din cateva zeci de fantani nu mai este potabila. Cele mai multe case si anexe gospodaresti inundate (50) au fost inregistrate in satul Ciugudul de Sus, comuna Unirea. O locuinta a fost grav avariata, iar proprietarii au fost evacuati si gazduiti de rude. Podul care face legatura intre satele Inoc si Ciugudul de Sus prezinta pericol de prabusire, fiind grav afectat pe un sens.
Drumul Judetean 103 G a fost distrus pe o distanta de 200 de metri, iar pe aproape doi kilometri covorul asfaltic a fost spalat de apele scurse de pe versanti. In satul Lopadea Veche (comuna Miraslau) apa a patruns in 20 de case si in 80 de subsoluri. Din cauza ruperii a doi stalpi de electricitate, timp de aproape o zi satul a ramas fara energie electrica.

Poduri avariate, livezi distruse

Drumul comunal 81 a fost distrus pe un sens de circulatie pe circa 100 de metri. In centrul comunei Miraslau au fost inundate, de asemenea, mai multe case si pivnite, iar un pod a fost avariat. In comuna Livezile au fost inundate subsolul unui bloc de locuinte si sediul Postului de Politie. In satul Magina, care apartine de municipiul Aiud, a fost avariat covorul asfaltic de pe Drumul Judetean 107M, pe circa 200 de metri, iar cinci podete au fost colmatate cu aluviuni si plutitori, provocand inundarea mai multor anexe gospodaresti. Un pod a fost avariat fara a fi blocata insa circulatia.
O alta localitate din judetul Alba – municipiul Aiud – a fost afectata de inundatii pentru a patra oara in ultimele doua luni. Apa a intrat in mai multe subsoluri si anexe gospodaresti, iar cinci podete si punti pietonale au fost avariate. Drumul judetean 107M a fost avariat in zona municipiului pe o distanta de peste 150 de metri, covorul asfaltic fiind distrus pe portiunea respectiva.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă