20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDosarul Valiza: Gigi Becali riscă patru ani de închisoare

Dosarul Valiza: Gigi Becali riscă patru ani de închisoare

Procurorul DNA care a susţinut pledoaria acuzării la finalul dosarului „Valiza” le-a spus judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul ar trebui condamnaţi la pedepse cu exe­cutare.

Procurorul Cameluş Păduraru a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi două de fals. În continuare, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mâna dreaptă a lui George Becali, Tea Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

În cazul lui George Becali, procurorul a menţionat că acesta „a recurs la fapte de corupere repetate, iar ulterior a încercat reconstituirea de probe pentru ascunderea faptelor de corupţie”. Concret, a explicat procurorul, George Becali a comis fapte de corupţie atunci când a încercat mituirea publică a echipei Gloriei Bistriţa în anul 2006, precum şi în cazul similar U Cluj.

Procurorul s-a referit şi la atitudinea procesuală, cât şi extraprocesuală a finanţatorului Stelei, arătând că acesta „nu s-a sfiit” nici o clipă în a jigni, insulta, înjura procurorul de caz şi instituţia DNA. „L-a numit pe procuroul de caz trădător, sclav sau a spus că serveşte interesele unor oameni din sport”, a afirmat procurorul.

Detaliile cazului

Reprezentantul DNA a mai arătat că „pentru George Becali legea nu contează”, dând ca exemple cazurile lui Gigel Coman şi al unui alt fotbalist care în cursul anchetei şi pe parcursul cercetării judecătoreşti au recunoscut că finanţatorul Stelei le‑a cerut să-i spună ce declaraţii au dat procurorului în cazul „Valiza”.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza”, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal.

Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru me-ciul din etapa a 34-a a Campionatului Naţional de Fotbal-Liga I, circa 100.000 de euro pentru fiecare, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să‑şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă