Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scandal pe holurile ÎCCJ: Magistrații au amânat din nou dosarul Revoluției

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat judecarea cererilor în dosarului Revoluției pentru data de 8 aprilie.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 18.03.2016 - 12:20

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat judecarea cererilor în dosarului Revoluției pentru data de 8 aprilie, potrivit Digi24.

La proces s-au prezentat aproximativ 260 de persoane, iar sala în care urma să aibă loc procesul era prea mică. În aceste condiții, oamenii au protestat pe holurile instituției.

În anul 1990, procurorii militari din București și alte câteva orașe din România au deschis investigații față de utilizarea forței și privarea ilegală de libertate a participantilor la evenimentele din decembrie 1989. Un document elaborat în 2008 de către Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție confirmă că mai mult de 1 200 de persoane au fost ucise în aceste operațiuni, mai mult de 5 000 de au fost rănite și alte câteva mii au fost supuse la abuzuri și privarea ilegală de libertate.

Prin două decizii din 2010 și 2011, procurorul militar al cauzei s-a desesizat în favoarea altor procurori ai Secției de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2014, în urma intrării în vigoare a Noului Cod de procedură penală, cauza a fost repartizată din nou procurorului militar, care a clasat cauza.

Citește și: UPDATE: România, condamnată la CEDO, într-un nou dosar al Revoluției

Ulterior, aproximativ 150 de revoluţionari au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângeri împotriva deciziei procurorilor. Reclamanții s-au plâns că ancheta penală deschisă de către autoritățile din 1990 a fost ineficientă. Aceștia susțin că România nu a reușit să-și îndeplinească obligațile prevăzute de Conventia Europeană a Drepturilor Omului la articolul 2 (dreptul la viață), sub latura sa procedurală. De asemenea, reclamă violarea articolului 6 § , care se referă la dreptul la un proces echitabil și desfășurat într-un termen rezonabil, și a articolului 13 întrucât nu au putut exercita dreptul la un recurs efectiv în ceea ce privește plângerile lor.

În februarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca 17 cetățeni români, care au făcut plângere împotriva statului român, să primească 15.000 de euro, plus taxele de judecată. Statul român trebuie să le plătească sumele integral în trei luni de la pronunțarea sentinței, altfel va trebui să plătească și penalități și dobânzi.

Citește și: ICCJ a respins plângerea privind clasarea dosarului Revoluției

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...