Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) cere preşedintelui declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii.
În acest dosar, fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal pentru crime împotriva umanității, alături de fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), Virgil Măgureanu, pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.
Citește și: Iliescu, urmărit penal. Va fi vreodată și judecat?
Joi, și fostul consilier al lui Ion Iliescu, Emil Cico Dumitrescu, a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. El a declarat nu înţelege de ce a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, atâta vreme cât el a fost şeful Direcţiei Cultură şi Sport din Ministerul de Interne în iunie 1990.
Citește și: UPDATE. Măgureanu, întrebat despre acuzația de crime contra umanității: Este o întrebare neroadă
El a arătat că, din această calitate, nu a ştiut care au fost factorii decizionali privind reprimarea în mod violent a manifestaţiei din Bucureşti şi, mai mult, din funcţia pe care o ocupa atunci, nu putea face nimic în sensul reprimării acţiunilor din stradă. „Ce era să fac eu, să trimit sportivii? Ce să fac eu? Spuneţi dumneavoastră ce puteam eu să fac”, a adăugat Dumitrescu.
Citește și: UPDATE. Miron Cozma, audiat la Parchetul General, în dosarul Mineriadelor
Și Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, a venit joi la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect. De asemenea, și fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, este audiat la Parchet, în același dosar.
Citește și: FOTO. MINERIADELE au arătat lumii o Românie sălbatică și neguvernabilă
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea şi lipsirea de libertate a altor o mie.
Citește și: Reacția presei străine după punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei