23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu a fost repartizat la completul...

Dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu a fost repartizat la completul de judecată care l-a CONDAMNAT pe Adrian Năstase

Dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu de pe  rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a primit primul termen de judecată pe 25 aprilie 2013, fiind repartizat Completului de judecători numărul 4, din care fac parte  Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan. Acest complet l-a condamnat la închisoare, în primă instanţă, pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul “Trofeul Calităţii”. Repartizarea dosarului la Inalta Curte a fost aleatorie.

Dan Voiculescu este judecat in dosarul “ICA ” (privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare) în care prejudiciul adus statului depăşeşete acum  suma de 60 de milioane de euro.

El a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, care, in rechizitoriu,  sustin ca 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa (cartier din nordul Capitalei)au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real. In acest dosar penal au fost trimise in judecata 13 persoane.

Dosarul a avut un traseu sinuos. Initial, judecarea a fost inceputa de Inalta Curte deoarece Voiculescu era senator. Dupa ce anul trecut fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul ” Trofeul Calităţii”, Dan Voiculescu şi-a dat demisia din calitatea de senator al Romaniei deoarece dosarul său, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, era în faza pronunţării si probabil ii era frica sa nu fie condamnat.

Nemaifiind senator, Inalta Curte a trimis dosarul inculpatului Voiculescu spre judecare  la Tribunalul Bucuresti, instanta indrituita sa judece astfel de cauze.

Intre timp, insa, Dan Voiculescu a participat la alegerile parlamentare din decembrie 2012, a castigat un post de senator, rezultatul alegerillor a fost publicat in Monitorul Oficial, motiv pentru care Tribunalul a trimis dosarul înapoi la Inalta Curte. Dn Voiculescu insa nu si-a depus jurămantul de senator. Insa, instantele tin cont de ce s-a publicat într documentul oficial , in aces caz Monitorul Oficial.

Premierul Ponta l-a apărat pe Voiculescu, criticand decizia unui judecator si cerand CSM sanctionarea acestuia

Faptul ca Tribunalul a trimis dosarul la Inalta Curte a fost criticat de premierul Victor Ponta, atitudine care se înscrie drept imixtiune în treburile Justiţiei.

Ponta a cerut CSM pedepsirea judecatorului care a trimis dosarul la Inalta Curte . Iata indicatiile premierului Pont:

M-am uitat cu ochii unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită. Ar trebui CSM-ul, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât timp Voiculesu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită. Când devine senator, merge la Curtea Supremă. (…) Vă spun opinia mea ca jurist, pe procedură: competenţa după persoană este apreciată de judecător. Eşti senator, te duci la Curtea Supremă. Nu eşti senator, rămâi la tribunal. Nu poţi să fii şi senator şi nesenator. Dan Voiculescu nu e senator.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă