13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDoi foști miniștri de Externe comentează decizia Ungariei de a retrage sprijinul...

Doi foști miniștri de Externe comentează decizia Ungariei de a retrage sprijinul României privind aderarea la OCDE

Doi foști miniștri ai Afacerilor Externe, Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, au comentat, pentru Agerpres, decizia Ungarei de a suspenda sprijinul acordat României pentru aderarea la OCDE.

„În primul rând, din punct al relațiilor diplomatice bilaterale, avem un Parteneriat strategic convenit în anul 2002 și un Tratat politic de bază semnat în 1996. Acest gest mi se pare inexplicabil. Indiferent de problemele invocate, probleme interne, blocarea votului în ceea ce privește candidatura României la OCDE nu are absolut nicio legătură și implicit niciun fel de explicații. Chestiunile care țin de reglementările interne în ceea ce privește drepturile libertățile minorităților, identitatea culturală, dreptul la educație sunt supuse legilor interne din România. Nu pot face obiectul internaționalizării, așa cum dorește partea ungară, dar decizia legată de OCDE nu are, din punct de vedere al conținutului, niciun fel de legătură cu tema în sine, care se dezbate și trebuie reglementată conform normelor românești. Deci asocierea celor două subiecte este absolut neavenită. Nu înțeleg această poziție, nu înțeleg ce dorește partea ungară", a declarat Cristian Diaconescu.

În opinia sa, „faptul că România nu ar deveni membru al OCDE reprezintă o pierdere economică în egală măsură și în relația cu Ungaria la nivel regional, dar și în ceea ce privește cetățenii României, indiferent de etnie".

„Problemele legate de OCDE țin de piață, de concurență, de competiție, de pregătirea forței de muncă, deci absolut niciun fel de legătură cu aspectele invocate și care, evident, vor fi, la un moment dat, rezolvate, conform reglementărilor interne din România. Dincolo de echilibrul necesar al tuturor părților într-o astfel de situație, este clar că, pe de o parte, este necesar să existe explicații, iar pe de altă parte, evident, dialogul bilateral, care are, cum spuneam, repere clare și care au funcționat de-a lungul timpului, începând cu Tratatul politic de bază, Parteneriatul strategic și raporturile de cooperare înăuntrul Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Deci, pe baza acestor repere, în mod evident trebuie să se ajungă la deblocarea situației. Pentru că, în acest moment, partea ungară, printr-un gest de retaliere, a blocat o candidatură a României într-o structură multilaterală", a mai spus Diaconescu.



Mircea Geoană: Partea ungară ar trebui să retracteze decizia

La rândul său, Mircea Geoană, fost ministru de Externe, recomandă părții ungare să retracteze și să reconsidere decizia.

„Sfatul meu către (…) partea ungară este de a retracta și de a reconsidera această situație. Nicio campanie electorală și niciun fel de context politic conjunctural intern nu justifică un gest atât de inamical față de un aliat și partener în Europa și NATO cum este România", a spus Mircea Geoană.

El susține că există o disproporție a reacției părții ungare față de închiderea „justificată" a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

„Este o disproporție între reacția părții ungare la închiderea justificată a liceului din România. Nu există nicio formă de echivalență între cele două situații. Este o escaladare nejustificată a unei situații fără premeditare din partea părții române. Există o disproporție vădită între cauză și efect. Am participat în ultimii ani în cariera mea diplomatică și politică la construirea parteneriatului pentru secolul XXI între România și Ungaria. Acest tip de gest, de ostilitate față de România este fără precedent în istoria ultimilor 25 de ani. Înțelegerea scrisă și nescrisă între România și Ungaria a fost că ne vom sprijini reciproc în traseul reintegrării noastre în Occident. Ungaria a rezistat tentației de a bloca integrarea României la NATO, ea intrând înaintea noastră. A fost solidară cu noi în integrarea în UE pentru că s-a integrat înaintea noastră. Blocarea României la OCDE este pur și simplu deplasată, contraproductivă și cu potențial periculos", a spus Geoană.

În opinia sa, Ungaria nu va reuși să își continue proiectele la nivel european, regional sau transatlantic fără să aibă România de partea sa.

„Ungaria nu va reuși niciodată să își ducă mai departe proiectele la nivel european, regional sau transatlantic fără să aibă România de partea sa. Nu vreau să văd România blocând inițiativele ungare în Consiliul European, în Parlamentul European sau în Alianța Atlantică. Nu cred că este calea de urmat. Sfatul meu către (…) partea ungară este de a retracta și de reconsidera această situație. Nicio campanie electorală și niciun fel de context politic conjunctural intern nu justifică un gest atât de inamical față de un aliat și partener în Europa și NATO cum este România", a adăugat Geoană.

Ungaria și-a retras, vineri, sprijinul privind aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit diplomației de la Budapesta, informează MTI.



 

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă