11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialDNA cere confiscarea extinsă în cazul averii lui Sorin Oprescu

DNA cere confiscarea extinsă în cazul averii lui Sorin Oprescu

Procurorii anticorupție au solicitat extinderea confiscării în cazul averii primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. Anchetatorii au motivat că sumele de bani și valoarea imobilelor deținute de el și partenera sa de viață depășesc cu mult veniturile menționate în declarațiile de avere, relatează Mediafax. 

În rechizitoriul trimis în instanță, DNA arată că, urmare a investigațiilor financiare efectuate cu privire la situația materială a inculpaților și membrilor familiilor lor, în cazul lui Oprescu au rezultat indicii cu privire la incidența dispozițiilor art. 112 (1) C.pen. referitoare la măsura confiscării extinse.

Citește și: Sorin Oprescu, trimis în judecată

În consecință, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui apartament deținut de Oprescu în sectorul 1 al Capitalei, cu o suprafață totală de 244 mp (din care patru camere și dependințe — 172,34 mp, 4,84 mp loggie; 48,78 mp terasă, loc de parcare la demisol 15,60 mp și boxă demisol 2,63 mp), plus cota parte din teren — 101,64 mp, până la concurența valorii de 1.264.531 lei.

De asemenea, a fost pus sechestrul pe casa lui Oprescu din localitatea Ciolpani, cu o suprafață de 526 mp și teren de 895 mp, până la concurența valorii de 115.252 lei.

Procurorii au pus sechestru și pe un imobil din sectorul 1 al Capitalei, ce aparține partenerei lui Oprescu, până la concurența valorii de 2.411.019 lei.

În plus, anchetatorii au indisponibilizat mai multe sume de bani găsite la perchezițiile efectuate în locuința primarului: 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei și 40.000 lei, 500 euro.

“Pentru a se ajunge la această măsură s-a apreciat, în esență, că din extrasele de cont ale inculpatului rezultă alimentarea conturilor cu sume în numerar al căror cuantum depășește cu mult veniturile licite menționate în declarațiile de avere și cele declarate organelor fiscale. O parte din sumele depuse în anul 2012 în contul său de campanie electorală nu provine de la persoanele menționate în acele documente. Veniturile obținute de tatăl său în ultimii 10 ani din viață erau insuficiente pentru a fi sursa unei mari părți din sumele de bani găsite la percheziția domiciliară (bancnotele fiind prea noi) și a celor menționate în declarația de avere”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Citește și: Sorin Oprescu se INTERNEAZĂ pentru o săptămână

Procurorii au dubii și în legătură cu declarația partenerei lui Oprescu, care a susținut că a primit sume de bani cu titlul de împrumut (în jur de 200.000 — 400.000 de euro) de la diverse persoane și nu de la primar.

De asemenea, anchetatorii susțin că partenera lui Oprescu și-a cumpărat imobilul în care locuiește în mod netransparent, motiv pentru care a fost pus sechestru și pe locuința ei.

“Ținând cont că s-a probat faptul că inculpatul Oprescu Sorin a comis infracțiunea de luare de mită, totodată făcând parte din anul 2013 dintr-un grup infracțional organizat, care avea ca scop exact săvârșirea infracțiunilor de dare și luare de mită, dobândind bunuri și valori care depășesc veniturile sale licite, din care o mare parte le-a transferat unui membru de familie în sensul legii penale, precum și considerentele expuse în ordonanțele de luare a măsurilor asiguratorii, se impune, în conformitate cu dispozițiile art. 112 (1) și art. 289 alin. 3 C.pen., confiscarea extinsă de la inculpat și de la partenera sa de viață a sumelor care depășesc valoarea veniturilor licite”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată vineri de DNA, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.

Conform DNA, Sorin Oprescu a condus un grup infracțional organizat, constituit de directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă