Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DNA cere cinci ani de închisoare pentru generalul Eugen Bădălan

Procurorul DNA a cerut magistraţilor instanţei supreme, luni, condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a generalului în rezervă Eugen Bădălan şi a celorlalţi inculpaţi judecaţi, alături de el, ...

Share

Rl online 0 comentarii

11.06.2012 - 16:13

Procurorul DNA a cerut magistraţilor instanţei supreme, luni, condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a generalului în rezervă Eugen Bădălan şi a celorlalţi inculpaţi judecaţi, alături de el, pentru fapte de corupţie privitoare la înstrăinarea unor bunuri ale Armatei.

Un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecă, luni, recursul procurorilor anticorupţie împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă, prin care toţi inculpaţii din acest dosar au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

La termenul de luni al procesului, procurorul prezent la şedinţă a arătat că instanţa inferioară, respectiv completul de trei judecători, a individualizat şi a stabilit greşit pedepsele cu suspendare în cazul celor şase inculpaţi, subliniind că, în raport de gravitatea faptelor pe care le-au comis şi de prejudiciul creat, pedepsele acestora trebuie să fie mai mari şi aplicate cu regim de detenţie.

Astfel, procorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) le-a cerut judecătorilor să aplice pedepse de cinci ani de închisoare cu executare în cazul generalului Eugen Bădălan şi al celorlalţi cinci inculpaţi implicaţi alături de el, astfel încât scopul pedepsei să fie atins.

Totodată, procurorul a cerut instanţei degradarea militară a acestora.

Instanţa supremă urmează să ia o decizie definitivă în acest caz şi să stabilească dacă îi condamnă pe cei şase la închisoare cu executare.

La 7 decembrie 2011, generalul (r) Eugen Bădălan, deputat PDL, a fost găsit vinovat de fapte de corupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnându-l la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

De asemenea, Mihail Popescu şi alte patru persoane au fost condamnaţi la câte patru ani de detenţie cu suspendarea executării pedepsei.

Instanţa supremă a decis, totodată, pe latură civilă, ca cei şase să plătească în total peste patru milioane de lei, din care: Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan şi Simion Lincă - 1.773.882,11 lei; Popescu, Mandea şi Calcan - 176.475 de lei; Neculae Oţelea, Bădălan, Mandea şi Lincă - 2.637.930 de lei; Bădălan, Calcan, Mandea şi Lincă - 33.037,38 de lei.

Instanţa supremă a menţinut sechestrele asiguratorii puse de procurorii anticorupţie pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor din dosar şi i-a mai obligat pe aceştia la plata a câte 12.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

În 1 aprilie 2009, un complet de trei judecători al ICCJ a decis restituirea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dosarului, instanţa admiţând astfel o excepţie privind necompetenţa urmăririi penale după calitatea persoanei.

Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie, iar în 19 octombrie 2009, un complet de nouă judecători al instanţei supreme a decis continuarea judecării acestui proces.

Generalii Bădălan, comandant al Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT) în perioada 2000 - 2004, şi Popescu, comandant al SMFT între 1997 şi 2000, au fost trimişi în judecată în decembrie 2007. Pe lângă ei, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oţelea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004 şi Eugen Calcan, şef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum şi pe Simion Lincă, şef al Biroului juridic şi de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006, informa Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cei şase sunt acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Procurorii au stabilit că acuzaţii şi-ar fi încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...