7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDirecția Națională Anticorupție, despre scandalul "Kovesi, în sufrageria lui Oprea": "Nu comentăm...

Direcția Națională Anticorupție, despre scandalul “Kovesi, în sufrageria lui Oprea”: “Nu comentăm aspecte care nu au legătură cu activitatea DNA”

Laura Codruţa Kovesi, procuror- şef al DNA, a fost prezentă la Gabriel Oprea acasă în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009. Asta rezultă dintr-un document dat publicităţii marţi seară de Antena 3, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată de "România liberă". 

Este vorba de ordonanţa de clasare a dosarului în care Parchetul General a anchetat acuzaţiile de fraudare a scrutinului câştigat la limită de Traian Băsescu.

„Probele testimonial administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale”, se arată în document.

„Probe testimonial administrate" înseamnă că persoanele audiate în dosar (cei care au fost invitaţi de Gabriel Oprea) au recunoscut, în faţa procurorului de caz şi sub rigorile legii, că Laura Codruţa Kovesi a fost prezentă acasă la acesta, cu precizarea importantă că cei în cauză nu se fac vinovaţi de vreo ilegalitate. 

Pe 24 aprilie, Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009, în baza dezvăluirilor lui Dan Andronic, directorul general al "Evenimentului zilei".

Şefa DNA a fost invitată în mai multe rânduri la Comisia parlamentară de anchetă privind prezidențialele din 2009, însă nu a dat curs invitației.

Într-un interviu acordat ziare.com în noiembrie 2014, în contextul scandalului "Elena Udrea şi Alina Bica, la Paris", Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată dacă iese la cumpărături împreună cu politicieni în timpul liber. Cu acest prilej, şefa DNA a răspuns: „Niciodată nu mă văd cu politicieni, cel puțin în timpul liber. Uneori, datorită atribuțiilor de serviciu, trebuie să interacționez (cu politicieni), dar doar la întâlniri instituționale și la activități instituționale. În timpul liber nu mă văd cu politicieni și nu mă întâlnesc cu ei".

Contactată de "România liberă", Lidia Săplăcan, purtătoare de cuvânt a DNA, a precizat că nu face niciun comentariu pe acest subiect. "Noi avem poziţii publice legate de activitatea DNA. În 2009, doamna Kovesi era Procuror General", a precizat Săplăcan.

La rândul ei, Gabriela Ştefan, purtător de cuvânt al Parchetului General, ne-a precizat că nu poate comenta pe marginea unor relatări din presă, dar că instituţia sa poate furniza opiniei publice ordonanţa de clasare în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă