13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDNA: Bunea Stancu şi Florin Mija au prejudiciat CJ Brăila

DNA: Bunea Stancu şi Florin Mija au prejudiciat CJ Brăila

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, s-au folosit de prerogativele conferite de funcțiile deţinute, prejudiciind instituţia şi lezând interesele legitime ale unor firme, susţin procurorii anticorupţie.

Cei doi sunt în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Galați a respins, vineri seară, propunerea DNA de arestare preventivă. Decizia Tribunalului Galaţi nu este definitivă şi a fost contestată de procurori. Bunea Stancu este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, iar Mija, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2009-2010, Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi Nicolae Moisiu şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila. Modul în care au fost organizate şi s-au derulat licitaţiile în perioada de referinţă a determinat ca trei societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, fiind singurele firme care participau şi câştigau contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.

În situaţia în care existau şi alţi ofertanţi, firmele agreate fie ofereau preţul cel mai mic, fie îndeplineau “anumite” condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, situaţie care, inevitabil, a dus la câştigarea procedurilor respective, arată procurorii DNA.

Totodată, la această situaţie s-a ajuns din cauza exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar şi gestionării ineficiente a bugetului local de către preşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, care avea şi calitatea de ordonator principal de credite.

Potrivit DNA, prejudiciul cauzat este în valoare totală de 2.924.817,60 lei.

În acelaşi dosar sunt urmărite penal, pentru abuz în serviciu, alte 12 persoane – funcţionari de la CJ Brăila.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă