Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dispută România-Ucraina pentru insula Maican

România şi Ucraina se află din nou în mijlocul unui litigiu legat de împărţirea teritoriilor din Delta Dunării care au generat dispute între Bucureşti şi URSS  începând din anul 1944. După ...

Share

Calin Stoica-Diaconovici 0 comentarii

15.04.2010 - 20:36
România şi Ucraina se află din nou în mijlocul unui litigiu legat de împărţirea teritoriilor din Delta Dunării care au generat dispute între Bucureşti şi URSS  începând din anul 1944. După soluţionarea la Haga a diferendului privind împărţirea platoului continental şi a zonelor economice exclusive din jurul Insulei Şerpilor, Kievul şi Bucureştiul au găsit un nou subiect de diferend, în cadrul procesului de întocmire a documentaţiei tehnice privind traseul frontierei dintre cele două state, disputându-şi în prezent - prin interpretarea diferită a acordului de bună vecinătate din 2003 - apartenenţa micii insulţe Maican, aflată pe Braţul Chilia.

Ostrovul Maican, lung de 1.500 de metri şi lat de 800, aflat între oraşul Chilia şi municipalitatea ucraineană Vilkovo, aparţine în prezent Ucrainei, în baza „Protocolului referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat între România şi URSS" semnat pe 4 februarie 1948 de premierul român Petru Groza şi de ministrul de Externe al URSS Viaceslav Molotov şi a vechii documentaţii privind traseul frontierei, întocmită în anii 1970.

În interpretarea românească a acordului din 2003, formulată ieri de ministrul de Externe, Teodor Baconshi, Insula Maican poate reveni României pentru că, în urma colmatării, şenalul navigabil - cel care determină traseul frontierei de stat - s-a mutat de la sud la nord de Insula Maican.

În viziunea ucraineană, exprimată de MAE de la Kiev şi de împuternicitul cu afaceri al Ucrainei la Curtea Internaţională de la Haga, Vladimir Vasilenko, acordul din 2003 stipulează inviolabilitatea frontierelor existente şi prevede totodată că, în cazul unor modificări hidrogeografice, ambele părţi trebuie să întreprindă măsuri de restabilire a situaţiei anterioare. 

Axa conflictelor diplomatice: Insula Şerpilor - Canalul Bîstroe - Ostrovul Maican.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...