Dinescu: Patriarhia vrea sa amane la nesfarsit deconspirarea preotilor-securisti

"Patriarhia Romana vrea sa amane la nesfarsit deconspirarea preotilor care au colaborat cu Securitatea, in loc sa lamureasca aceasta problema inainte de alegerea noului Patriarh", a declarat Mircea Dinescu, membru al Colegiului ...

Share

Rl online 0 comentarii

09.08.2007 - 00:00

"Patriarhia Romana vrea sa amane la nesfarsit deconspirarea preotilor care au colaborat cu Securitatea, in loc sa lamureasca aceasta problema inainte de alegerea noului Patriarh", a declarat Mircea Dinescu, membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Declaratia a fost facuta dupa ce, joi, Patriarhia Romana a anuntat ca va sesiza Colegiul CNSAS in legatura cu afirmatiile lui Mircea Dinescu aparute in presa, privind scrisoarea fostului mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, prin care ii cerea lui Ceausescu sa-l faca general.
"Declaratiile mele nu sunt secret de stat. Noi suntem la CNSAS ca sa deconspiram fostii colaboratori ai Securitatii, iar eu imi fac meseria pentru care sunt pus acolo", a spus Mircea Dinescu.
In opinia lui Dinescu, cei de la Patriarhie ar trebui sa fie mai degraba atenti la "gradele din curtea lor" si sa se ocupe de ingrijirea vaduvelor si a orfanilor.
Colegiul CNSAS va analiza dosarele membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pana la organizarea alegerii noului Patriarh. Decizia a fost luata in cadrul sedintei de marti a acestui for.

 

"Sa ma reclame, abia astept! Vor fi surprinsi sa afle ca informatiile pe care le-am dat publicitatii nu le am din vreun dosar de la CNSAS, ci dintr-o cu totul si cu totul alta sursa. Sa ma reclame unde doresc domniile lor", a declarat Mircea Dinescu si pentru Mediafax.
Agentia de stiri aminteste ca Dinescu a declarat unui cotidian central ca un inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), mitropolitul Antonie Plamadeala, intre timp decedat, i-a cerut lui Ceausescu, intr-o scrisoare pe care i-a adresat-o pe vremea comunismului, sa-l avanseze de la gradul de colonel la cel de general.

 

"Informatia asta a ajuns la mine printr-un prieten care avea o ruda ce se ocupa de Patriarhie, din partea Partidului. Prietenul acesta al meu a vazut pe masa de documente a respectivului membru de familie o scrisoare adresata de Antonie Plamadeala lui Ceausescu si mi-a relatat despre existenta si continutul ei", a precizat Dinescu, pentru Mediafax.
Acesta a mai spus ca scrisoarea i-a fost trimisa lui Ceausescu de inaltul ierarh "inainte de un 23 august", zi de sarbatoare in care Ceausescu facea avansari in grad.
"Cerea acolo, negru pe alb, sa fie avansat la gradul de general pentru ca a stat prea mult timp colonel", a mai spus Dinescu.

 


Potrivit legii, preotii si ierarhii se numara printre categoriile a caror eventuala colaborare cu Securitatea trebuie verificata in mod automat. Avand in vedere ca alegerea Patriarhului va avea loc pe 12 septembrie, procedurile de verificare vor fi accelerate in cazul inaltilor prelati membri ai Sfantului Sinod.

Citește totul despre:

Comentarii