Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Diaconescu: Banii merg la partid

Fostul presedinte al PNTCD Ion Diaconescu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca va dona partidului cea mai mare parte din despagubirile de 18 milioane de euro pe care le cere ...

Share

Rl online 0 comentarii

04.03.2010 - 00:00

Fostul presedinte al PNTCD Ion Diaconescu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca va dona partidului cea mai mare parte din despagubirile de 18 milioane de euro pe care le cere de la statul roman pentru traumele suferite in timpul detentiei politice din inchisorile comuniste. Reactia fostului presedinte al PNTCD a venit dupa ce cotidianul Romania libera a publicat un articol in care se precizeaza ca acesta vrea sa obtina 18 milioane de euro despagubiri pentru traumele suferite in cei 15 ani de detentie politica.

El a precizat ca ideea de a da in judecata statul roman nu ii apartine, ci a fost o initiativa a lui Victor Ciorbea.

"Sunt bolnav si batran de 93 de ani, sunt suferind si nu mai sunt la curent cu legislatia. Nu m-am gandit, initiativa nu imi apartine. Acum a aparut o legislatie, asa am inteles, care iti da despagubiri prin Uniunea Europeana si ceri cat mai mult ca sa iti dea ceva", a adaugat Diaconescu.

Intrebat despre ce intentioneaza sa faca cu banii pe care ii pretinde de la statul roman, el a spus ca cei mai multi vor merge la partid. "Majoritatea la partid, ce sa mai fac eu cu ei?", a mai spus Ion Diaconescu.

Intrebat despre suferintele pentru care cere despagubiri statului roman, Ion Diaconescu a mentionat ca a relatat despre acestea intr-un volum de amintiri de 500 de pagini.

"Am povestit suferintele din toata perioada de puscarie, care a fost teribila", a aratat el.

Intrebat daca are martori care sa ateste suferintele sale, fostul lider taranist a raspuns ca erau cateva sute de mii la vremea aceea, poate un milion, oameni care erau in puscarie. "Toate puscariile gemeau. Au mai ramas, sigur ca da, dar putini", a adaugat Diaconescu.

"A fost foamete, au fost batai, am facut greva la mina, am lucrat intr-o mina de plumb. Am fost pedepsit si am stat o jumatate de an in lanturi, pe rogojina, pe jos, fara foc. Multi au murit de foame. In aceste puscarii au murit atatia, Maniu, Mihalache, toata conducerea partidului nostru. Multi dintre noi eram mai tineri, am rezistat", a declarat Ion Diaconescu. El a amintit si ca, atunci cand se afla la mina de plumb de la Baia Sprie, a fost operat de un "doctor" dintre detinuti, care era de fapt student la medicina si care era sa il omoare in timpul interventiei. El a mentionat, de asemenea, perioada cand, la Ramnicu Sarat, a stat singur in celula, fara sa vada pe altcineva decat pe gardian.

 

Ciorbea: Daunele solicitate de Ion Diaconescu nu acopera prejudiciile pricinuite

Victor Ciorbea, avocatul lui Ion Diaconescu in procesul intentat impotriva statului roman, in care cere despagubiri de 18 milioane euro pentru traumele suferite in timpul detentiei politice din inchisorile comuniste sustine ca aceasta suma nu este de natura sa acopere prejudiciile pricinuite, informeaza Mediafax.

"Noi facem tot ceea ce este posibil sa obtinem macar aceste sume care nu sunt de natura, in niciun caz, sa acopere prejudiciul pricinuit. (Ion Diaconescu - n.r.) ne-a spus ca intentioneaza sa ii doneze PNTCD, alta parte unor organizatii de binefacere, care lupta impotriva comunismului", declarat Victor Ciorbea, joi, pentru Mediafax.

Ciorbea a adaugat ca in ultimii ani a avut loc condamnarea comunismului de catre institutii internationale , de catre Parlamentul European, alte institutii europene, iar, apoi, de catre diverse state europene intre care si Romania, "chiar daca a fost mai mult sau mai putin formala".

Victor Ciorbea a precizat ca in baza acestei declaratii a fost adoptata Legea 221/2009 care se refera la constatarea caracterului politic al acelor condamnari si la acordarea de despagubiri morale si materiale pentru victimele holocaustului comunist.

"Aceasta lege este in deplina concordanta cu practica internationala. La nivelul CEDO nu exista inca o practica in materie, iar in Romania practica judecatoreasca este in curs de formare. Ne aflam abia la inceputul primelor actiuni care sunt in curs de judecata sau urmeaza sa fie solutionate", a mentionat Ciorbea.

El a aratat ca, in opinia sa, despagubirile cerute nu acopera cei 15 ani de temnita grea si doi ani de domiciliu obligatoriu, cum a fost cazul lui Ion Diaconescu.

Potrivit lui Ciorbea, Diaconescu a fost tinut ani intregi cu doua-trei randuri de lanturi, la temperaturi incredibil de joase, fara mancare si supus la batai cumplite, a muncit in conditii de neimaginat in minele de plumb, a fost incarcerat sapte ani la izolare totala, avand nevoie de 2-3 ani pentru a reinvata sa vorbeasca.

El a dat, de asemenea, exemplul operatiei de apendicita suferite in detentie de Ion Diaconescu. "L-a operat un student incepator la medicina, care era si el intemnitat, cu o lingura rupta, taindu-i-se tot abdomenul si cautandu-i-se mai mult de trei ore apendicita care trebuia extirpata", a descris Victor Ciorbea traumele suferite de fostul presedinte al PNTCD.

El a admis ca, in astfel de cazuri, nu exista legislatie cu privire la cuantumul acestor despagubiri, nu exista nici precedente si nici practica judiciara.

"Am mers pe criterii subiective si obiective, tinandu-se seama de viata care le-a fost furata acestor oameni si pe care nu mai le-o poate reda nimeni, de ororile de neimaginat la care au fost supusi, de regimul de exterminare", a explicat Victor Ciorbea.

"Orice suma li s-ar da, chiar inzecita fata de cea pe care am cerut-o noi, nu ar mai fi de natura sa acopere prejudiciul si raul facut nu numai acestor oameni, ci si societatii romanesti in ansamblu, pentru ca a fost decapitata de elitele intelectuale, de elitele politice si morale", a subliniat el.

Victor Ciorbea a precizat ca fostii detinuti politici au fost intemnitati in baza Legii 289 din august 1947 privind desfiintarea organizatiilor fasciste, pro-fasciste, militare si paramilitare, care a fost abrogata abia in anul 2005.

"Luptatorii pentru unitatea nationala, pentru democratie, libertate, pentru drepturile omului din acesta tara au fost intemnitati si introdusi in gulagul romanesc pentru pretinsa apartenenta la organizatii fasciste sau teroriste", a declarat Ciorbea.

 

Cititi si articolul: Ion Diaconescu cere Romaniei 18 milioane de euro pentru anii petrecuti in inchisorile comuniste

Citește totul despre:

Comentarii

loading...