9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDetonatorul Santion

Detonatorul Santion

• Procurorul Marian Santion sustine ca ministrul Administratiei si Internelor l-ar fi sunat ca sa stopeze anchetarea sefului Jandarmeriei Romane.
• Fostul sef al DGA il acuza si pe secretarul de stat Anghel Andreescu, prim-adjunctul lui Blaga, ca l-ar fi protejat pe politistul corupt Remus span
• Scandalul declansat la DGA ar putea face obiectul unui control parlamentar.

Fostul sef al directiei Generale Anticoruptie (DGA), procurorul Marian Santion, i-a acuzat, ieri, pe ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si pe secretarul de stat Anghel Andreescu de presiuni pentru stoparea unor anchete declansate impotriva unor inalti ofiteri. Intrebat daca Vasile Blaga a intervenit pentru stoparea investigatiilor, Santion a dat un raspuns socant: "Da! La cazul cu Jandarmeria!". Ex-directorul DGA a dat amanunte despre discutia telefonica purtata la telefon cu ministrul Blaga. "Mi-a mai zis: «Lasa-l in pace sau te duci dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine!»", a povestit Santion. Interventia ministrului ar fi fost facuta in favoarea sefului Jandarmeriei Romane, generalul Costica Silion, cercetat de DGA. Chestorul Virgil Ardelean a incercat sa aplaneze conflictul: "Am fost de fata la convorbire. Ministrul v-a spus doar sa manifestati etica necesara in ancheta". In realitate, spun surse foarte bine informate, tocmai Ardelean "Vulpea" este cel care ar fi artizanul conflictului dintre cei doi.
Fostul sef al DGA a admis ca printre cei cercetati se mai afla secretari de stat si chestori, dintre care unii sunt membri ai Comitetului Strategic. "Sunt investigate de DGA si unele persoane prezente in sala", a spus Santion. Acuzatiile extrem de grave facute de procurorul Santion au fost confirmate de doi dintre fostii sai adjuncti, comisarul-sef Genu Radu si comisarul Gheorghe Manea, seful Directiei Investigatii. Mai mult, cei doi au dat si alte detalii privind presiunile facute chiar de presedintele Comitetului Strategic, secretarul de stat Anghel Andreescu. "Ne-au amenintat ca ne vor deferi Parchetului Militar si comisiei multidisciplinare", a declarat comisarul Manea.

Presiuni pentru protejarea unui politist corupt
Unul dintre momentele "picante" ale audierilor din cadrul sedintei Comitetului Strategic al DGA s-a consumat atunci cand secretarul de stat Anghel Andreescu l-a intrebat pe procurorul Santion cine altcineva din MAI a mai facut presiuni asupra sa. Raspunsul lui Santion a venit prompt si l-a lasat buimac pe Andreescu: "Chiar dumneavoastra, domnule secretar de stat!", a spus procurorul. Potrivit acestuia, presiunile ar fi inceput in momentul in care fostul adjunct de la DGA, comisarul Remus span, a fost debarcat din institutie, ca urmare a acuzatiilor de coruptie ce planau asupra sa.
Victor Alistar, membru al Comitetului Strategic, a recomandat, data fiind gravitatea acuzatiilor, instituirea mecanismului de control parlamentar. El a mai solicitat sa se consemneze care membri ai Comitetului Strategic sunt in conflict de interese, in urma anchetarii lor de catre DGA.

Blaga vrea probe pentru acuzatii

Ministrul Vasile Blaga l-a somat pe Marian Santion sa probeze acuzatiile facute impotriva sa ieri la sedinta Comitetului Strategic al DGA. "Acuzatiile neinsotite de probe constituie calomnii", a declarat Vasile Blaga. El a mai spus ca il va da in judecata pe Santion daca acesta nu va aduce dovezile solicitate. Totodata, ministrul Administratiei si Internelor a aratat ca asteapta "cu nerabdare" incheierea verificarilor de la DGA. Ministrul a lasat astfel sa se inteleaga ca ar fi nereguli in modul in care procurorul Marian Santion a administrat fondurile publice puse la dispozitia acestei institutii, inclusiv fondurile provenite din programe PHARE.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă