Deputatul PNL Ştirbu a propus o modificare la legea drepturilor de autor prin care se legitimează plagiatul

Deputatul liberal Gigel Ştirbu a propus o modificare a legii privind drepturile de autor, care prevede faptul că este permisă ”includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material”. ...

Share

Rl online 0 comentarii

11.11.2013 - 16:57

Deputatul liberal Gigel Ştirbu a propus o modificare a legii privind drepturile de autor, care prevede faptul că este permisă ”includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material”.

Deputatul a depus în septembrie, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Printre propunerile de modificare a legii se număra şi introducerea prevederii că în reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea către public, fără un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic este permisă (exprimarea aparţine iniţiatorului - n.r.): ”folosirea în scopul unic de ilustrare în cazul predării sau a cercetărilor ştiinţifice, atât timp cât sunt indicate sursele, inclusiv numele autorului, cu excepţia cazurilor în care acest lucru se dovedeşte imposibil şi în măsură justificată prin scopurile necomerciale urmărite”.

O altă propunere stipulează faptul că este permisă ”includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material”.

Jurnaliştii de la HotNews.ro l-au contactat pe fost director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), avocatul Robert Bucur, care a susţinut că prevederea legislativă legitimează plagiatul.

”Bineînţeles (că plagiatorii se pot folosi de această prevedere - n.r.). În mod cert asta ar putea fi un scop, ar putea fi făcută şi cu dedicaţie această modificare a legii. Plagiatorii vor zburdă liberi în ţara asta”, a spus avocatul.

Bucur a precizat că în cazul plagiatelor cercetate în prezent, dacă prevederea legală intră în vigoare, se ajunge la dezincriminarea acestora, pentru că se aplică legea mai favorabilă.

Ce spune proiectul de lege:
La articolul 33 alineatul (2), după literă e) se întroduc trei noi litere, lit. f), g) şi h) cu următorul cuprins:
(f) folosirea în scopul unic de ilustrare în cazul predării sau a cercetărilor ştiinţifice, atât timp cât sunt indicate sursele, inclusiv numele autorului, cu excepţia cazurilor în care acest lucru se dovedeşte imposibil şi în măsură justificată prin scopurile necomerciale urmărite;
h) includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material

Ce spune legea în prezent:
Art. 33 (1) Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plată vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia că acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: (...)
(2) În condiţiile prevăzute la alin. (1), sunt permise reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea către public, fără un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic:
a) de scurte extrase din articole de presă şi reportaje radiofonice sau televizate, în scopul informării asupra problemelor de actualitate, cu excepţia celor pentru care o astfel de utilizare este, în mod expres, rezervată;
b) de scurte fragmente ale conferinţelor, alocuţiunilor, pledoariilor şi ale altor opere de acelaşi fel, care au fost exprimate oral în public, cu condiţia că aceste utilizări să aibă că unic scop informarea privind actualitatea;
c) de scurte fragmente ale operelor, în cadrul informaţiilor privind evenimentele de actualitate, dar numai în măsură justificată de scopul informării;
d) de opere, în cazul utilizării exclusiv pentru ilustrare în învăţământ sau pentru cercetare ştiinţifică;
e) de opere, în beneficiul persoanelor cu handicap, care sunt direct legate de acel handicap şi în limită cerută de handicapul respectiv.

Cum va arată legea, dacă propunerile vor fi aprobate:
Art. 33
(1) Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plată vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia că acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: (...)
(2) În condiţiile prevăzute la alin. (1), sunt permise reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea către public, fără un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic:
(...)
f) folosirea în scopul unic de ilustrare în cazul predării sau a cercetărilor ştiinţifice, atât timp cât sunt indicate sursele, inclusiv numele autorului, cu excepţia cazurilor în care acest lucru se dovedeşte imposibil şi în măsură justificată prin scopurile necomerciale urmărite;

g) folosirea discursurilor politice, precum şi a extraselor din prelegeri publice sau lucrări sau alte obiecte protejate similare, în măsură justificată de scopul informativ şi cu condiţia să fie indicată sursă, inclusiv numele autorului, cu excepţia cazurilor în care acest lucru se dovedeşte a fi imposibil;
h) includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material

Citește totul despre:

Comentarii