15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDeputatul Mircea Roşca, cercetat sub control judiciar

Deputatul Mircea Roşca, cercetat sub control judiciar

Deputatul PNL Mircea Roşca, trimis în judecată pentru trafic de influență, va fi cercetat sub control judiciar, au decis, marți judecătorii Inaltei Curți de Casație și Justiție, informează Mediafax.

El a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat, 20.000 de euro pentru a interveni la preşedintele PNL Azuga, pentru ca firma denunţătorului să primească terenuri în oraş.

De asemenea, magistraţii au dispus ca şi vărul deputatului PNL, Mircea Rotilă, să fie judecat sub control judiciar.

Cei doi vor fi judecaţi sub această măsură preventivă pe o perioadă de 60 de zile, timp în care trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi de libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, ei nu au voie să depăşească limita teritorială a statului român fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar, şi nici să comunice cu ceilalţi inculpaţi, martori, experţi şi părţi civile, implicaţi în dosar.

Mircea Roşca a fost trimis în judecată, în 17 februarie, de DNA, fiind acuzat că a cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat, 20.000 de euro pentru a interveni la preşedintele PNL Azuga, pentru ca firma denunţătorului să dobândească terenuri în oraş.

Mircea Roşca este judecat pentru trafic de influenţă dintre care una în formă continuată, precum şi pentru instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unor foloase necuvenite.

Alături de Mircea Roşca, în acelaşi dosar este judecat şi vărul său, Adrian Rotilă, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, complicitate la săvârşirea a patru infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unor foloase necuvenite, precum şi pentru două infracţiuni de dare de mită.

În faţa judecătorilor au ajuns şi Mihail Fâcă, fost administrator public al judeţului Prahova, în prezent secretar de stat în Ministerul Mediului, Adrian Emanuil Semcu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Cristina Gabriela Şerbănoiu, fost şef al Serviciului Achiziţii Publice şi Contracte din cadrul Direcţiei Patrimoniu a Consiliului Judeţean Prahova, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Totodată, procurorii i-au trimis în judecată şi pe Gabriel Stelian Popescu, consilier local al oraşului Azuga, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, Diana Camelia Dumbravă, fost secretar al oraşului Azuga, pentru luare de mită, Adrian Strâmbeanu, fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, pentru abuz în serviciu şi luare de mită, Marian Emanuel Rotaru, economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean, pentru abuz în serviciu şi luare de mită, Simona David, director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti, Mariana Malea, responsabil cu achiziţiile publice în cadrul centrului, şi Cristina Savu, fost director economic în cadrul RAPPS – Sucursala Sinaia, tot pentru abuz în serviciu.

Dosarul se află în curs de soluţionare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit datelor procurorilor, în 2011, pe vremea când era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova al PNL, Mircea Roşca a cerut de la un om de afaceri 20.000 de euro, afaceristul ulterior depunând un denunţ împotriva deputatului. Roşca a cerut banii pentru a-l determina pe preşedintelui din acea perioadă al PNL Azuga, Gabriel Stelian Popescu şi, prin el, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei oraşului Azuga, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri să dobândească mai multe terenuri pe raza oraşului,

Din cei 20.000 de euro, în mâna lui Mircea Roşca au ajuns efectiv 5.000 de euro, prin intermediul lui Gabriel Stelian Popescu, iar 11.000 de euro au fost folosiţi în interesul PNL, fiind organizate diverse manifestări culturale şi caritabile, în scop electoral.

Procurorii mai arată, în rechizitoriu, că, între 2011 şi 2014, Mircea Roşca a primit de la vărul său Adrian Rotilă bani şi alte foloase (construcţii în valoare de 35.418 lei, folosinţa auto marca Audi A8 – contravaloare rate leasing plătite în sumă de 115.299 lei şi alte bunuri în valoare de 403.248 lei), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova, cum ar fi Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia.

Prin influenţa pe care o avea, Roşca ar fi ajutat la atribuirea către societăţile deţinute de vărul său – Adliv Termo SRL Comarnic şi Stanevip SRL Comarnic, a unor contracte de achiziţii publice.

În aceeaşi perioadă, Roşca a determinat – prin intervenţii la factorii de decizie din cadrul celor patru instituţii – încheierea mai multor contracte de achiziţie publică cu Adliv Termo SRL Comarnic, având ca obiect furnizarea de produse alimentare, pentru care firma nu era autorizată, principalul său obiect de activitate fiind fabricarea elementelor de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, respectiv cu Stanevip SRL Comarnic, având ca obiect execuţia unor lucrări.

Încheierea contractelor de achiziţie publică s-a făcut ca urmare a desfăşurării unor proceduri cu nerespectarea prevederilor legale în care au fost implicaţi şi inculpaţii Marian Rotaru, Mihail Fâcă, Gabriela Şerbănoiu şi Mariana Malea, potrivit procurorilor.

Aceasta a avut ca rezultat prejudicierea Spitalului Judeţean de Urgenţă cu 96.275 de lei, Consiliului Judeţean cu 68.834 de lei, DGASPC – Centrul Călineşti cu 47.274 de lei; RAAPPS – Sucursala Sinaia cu 2.752 de lei, conform DNA.

Aceste sume reprezintă valorile plătite în plus faţă de preţul pieţei pentru produsele alimentare furnizate de Adliv Termo SRL Comarnic, respectiv contravaloarea cantităţilor de materiale decontate şi nepuse în operă de către Stanevip SRL Comarnic şi – totodată – obţinerea de către cele două societăţi a unor foloase necuvenite.

Pentru a recupera prejudiciul din acest dosar, DNA a pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumelor de 20.000 euro şi 553.965,68 lei – obiect al celor două infracţiuni de trafic de influenţă, de 215.136 lei – reprezentând prejudiciul total cauzat celor patru instituţii publice comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, de 187.142 de lei – folosul necuvenit obţinut de Adliv Termo SRL Comarnic şi Stanevip SRL Comarnic, precum şi de 3.290 de lei – obiect al infracţiunilor de dare şi luare de mită.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă