13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDeputatul Gheorghe Coman, condamnat la un an de închisoare cu executare

Deputatul Gheorghe Coman, condamnat la un an de închisoare cu executare

Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat, joi, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu executare, urmând să îi fie confiscată suma de 3.140 de lei pe care acesta ar fi primit-o de la denunţător în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, informează Mediafax.

Citeşte şi: Gheorghe Coman şi-a recunoscut vinovăţia. DNA cere trei ani de închisoare pentru deputat

Judecătorii au mai stabilit ca deputatul să plătească şi cheltuieli judiciare în valoare de 6.050 de lei.

Totodată, instanţa a menţinut starea de arest a lui Gheorghe Coman.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Deputatul Gheorghe Coman a fost trimis în judecată în 16 ianuarie, fiind acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău. Coman a fost acuzat de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid, fiind preşedinte al PC Buzău la data faptelor, pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Citeşte şi: Stenograme. Deputatul Coman negocia posturi la RENEL şi APIA la telefon: “Cum a fost şi la RENEL, cum acuma am bătut palma, n-am treabă cu el”

El a fost arestat în 7 ianuarie, măsura preventivă fiind încuviinţată de Camera Deputaţilor la 27 decembrie.

Instanţa supremă a judecat joi, la primul termen, dosarul lui Gheorghe Coman şi a luat o decizie, după ce deputatul a recunoscut integral acuzaţiile, procurorii DNA cerând condamnarea lui la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuiau să dezbată joi legalitatea măsurii preventive în cazul deputatului Gheorghe Coman, dar, la cererea avocaţilor, au preschimbat termenul şi au judecat dosarul.

Citeşte şi: Stenograme. Deputatul Coman despre DNA: “Ce, ce să mă ia? Cu trei mii de lei, mă? E demenţi la cap, mă!”

Deputatul Gheorghe Coman şi-a recunoscut integral faptele de care este acuzat de către procurorii anticorupţie şi a arătat că îşi menţine declaraţia dată în faţa anchetatorilor. Judecătorii au ascultat apoi pledoariile finale ale acuzării şi ale apărării.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a arătat că faptele deputatului Gheorghe Coman sunt grave şi că, deşi acesta şi-a recunoscut vinovăţia, nu poate fi disculpat. Acesta a cerut condamnarea lui Coman la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Avocatul lui Coman a arătat că instituţia recunoaşterii vinovăţiei nu ar mai avea sens dacă inculpaţii ar fi condamnaţi ca şi în cursul judecării pe procedura normală. Acesta a precizat că limita maximă de pedeapsă pentru infracţiunea de care este acuzat Coman este de trei ani şi opt luni, astfel că, redusă cu o treime, nu s-ar mai încadra în limitele unei pedepse cu executare. Avocatul a adăugat că, în aceste condiţii, Coman ar putea fi condamnat la o pedeapsă cu suspendare.

Citeşte şi: Deputatul Gheorghe Coman, trimis în judecată de DNA

În ultimul cuvânt, Gheorghe Coman le-a spus judecătorilor că vrea să fie lăsat liber, că recunoaşte şi regretă fapta şi că are copii de întreţinut.

Completul de judecată de la instanţa supremă, compus din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ştefan Pistol au decis în final să îl condamne pe Coman la închisoare cu executare.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada noiembrie – decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice din care face parte (Partidul Conservator), i-a solicitat unui denunţător, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diverse servicii precum şi foloase materiale necuvenite.

DNA susţine că deputatul i-a cerut denunţătorului ca, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca şef al Serviciului Economic şi Administrativ în cadrul instituţiei pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Buzău a PC. “De asemenea, a pretins ca denunţătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiaşi partid”, se mai arată în rechizitoriu.

Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie 2013, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor “înţelegeri”, ar reveni Partidului Conservator.

Foloasele cerute de Coman, mai precizează DNA, constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de către deputat. În acest context, între 12 şi 18 decembrie 2013, deputatul a primit de la denunţător o sticlă de whisky şi 3.140 de lei, susţin procurorii.

Potrivit DNA, deputatul a fost prins în 19 decembrie, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie 2013 s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte al PC Buzău în luna decembrie.

Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă