Decizie ciudată a Justiției: deși a decedat de opt luni, Dan Adamescu rămâne inculpat într-un proces. Judecătorul nu a ținut cont de prevederile Codului de Procedură Penală

Premieră în Justiția din România. Curtea de Apel București a decis că miliardarul Dan Adamescu poate fi judecat penal, la opt luni după ce a trecut în neființă, deși legea prevede încetarea procesului penal.

Share

Andrei Mărgăritescu 0 comentarii

Actualizat: 29.09.2017 - 13:23

Premieră în Justiția din România. Curtea de Apel București a decis că miliardarul Dan Adamescu poate fi judecat penal, la opt luni după ce a trecut în neființă, deși legea prevede încetarea procesului penal. Concret, pe 25 septembrie, instanța a respins cererile și excepțiile ridicate de avocați, în cazul lui Dan Grigore Adamescu, și a decis continuarea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii, în dosarul întocmit de procurorii DNA în care fostul miliardar a fost trimis în judecată pentru prejudicierea SC Asigurare Reasigurare Astra SA, scrie EvZ.

Deși omul de afaceri a încetat din viață în urmă cu nouă luni, grefierii încă îl strigă în sală, la fiecare termen, iar avocatul său răspunde: „Lipsă, reprezentant!”

Cotidianul mai arată că pe blogul său, avocatul Ion Tudor descrie circumstanțele legale în care poate înceta procesul penal. „Astfel, articolul 16 din Noul Cod de Procedură Penală se arată, la litera f), că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”.

Cu toate acestea, procesul continuă în cazul lui Dan Adamescu, deși acesta a murit pe 24 ianuarie 2017.

Judecătorii au respins definitiv, în decembrie anul trecut, eliberarea condiţio­nată din închisoare a lui Dan Adamescu, motivând prin faptul că acesta nu a oferit dovezi temeinice de îndreptare. Asta în condiţiile în care omul de afaceri fusese internat de urgenţă la Spi­talul Floreasca, în septembrie anul trecut, pentru că infecţia pe care o contractase în închisoare se generalizase în septicemie.

În același dosar au fost trimiși în fața instanței foști șefi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, inclusiv Angela Toncescu. Asta, deși, instanța constată că „măsură preventivă a controlului judiciar pe cauţiune a inculpatului Adamescu Dan Grigore a încetat la dată decesului acestuia, 23.01.2017”.

Articolul integral poate fi citit în cotidianul Evenimentul zilei.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...