11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce NU este dorit procurorul Călin Nistor la conducerea Direcţiei Naţionale...

De ce NU este dorit procurorul Călin Nistor la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Procurorul Călin Nistor, abia numit şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este atacat în publicaţii aservite USL, iar plângerile pentru sesizarea Inspecţiei Judiciare s-au înmulţit.
 
Motivul atacurilor ar fi programul lui Călin Nistor, care continuă linia fostului şef DNA, Daniel Morar, de combatere a marii corupţii, cu inculpaţi demnitari, parlamentari, miniştri, secretari de stat, directori de companii naţionale, aleşi locali.
 
Proiectele lui Nistor rezultă şi din activitatea sa de procuror anticorupţie, care din 2006 până în prezent a trimis în judecată 45 de dosare grele, cu sute de inculpaţi. El a fost numit şef la serviciul teritorial anticorupţie Piteşti în 2008.
 
Călin Nistor a mai fost verificat de Inspecţia Judiciară în perioada 2011-2012, când inspectorii au constatat că serviciul format DOAR din trei procurori şi un şef ( Călin Nistor) de la Piteşti a făcut 22 de rechizitorii de trimitere în judecată, din care 13 au fost instrumentate de Călin Nistor.

( Prin comparaţie, Ioan Irimie de la Cluj, prima preferinţă a ministrului Pivniceru la şefia DNA, respinsă de preşedintele Traian Băsescu, NU a făcut nici un rechizitoriu în aceeaşi perioadă!).

Descarcă AICI comunicatul DNA privind acuzaţiile la adresa lui Călin Nistor
 
 În privinţa lui Călin Nistor, Inspecţia a constat că acesta NU a avut nici un dosar restituit de către instanţele de judecată, NU a avut achitări în perioada verificată.

În schimb , a obţinut condamnări  notabile cu închisoare, între care un fost deputat şi preşedinte de organizaţie locală de partid şi un fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

Dacă ar candida pentru funcţia de şef al DNA, Nistor ar putea câştiga intr-o  competiţie corectă

În aceste zile, ministrul Justiţiei Mona Pivniceru ar trebui să anunţe condiţiile de selecţie a propunerilor pentru funcţiile de procuror general al României, de şef DNA şi de şef DIICOT, dar tergiversează anunţul.
 
Între timp însă, s-a întâlnit în secret  cu cei pe care i-ar prefera şefi, deşi acest mod încalcă regulile europene. România Liberă a dezvăluit că unul dintre preferaţii ministrului Pivniceru este procurorul Florin Magyar, de la Cluj, care în facultate a fost repetent la DREPT PENAL şi care apare în interceptări în dosare cu lideri interlopi.
 
Dacă ar respecta regulile europene, ministrul Pivniceru ar trebui să anunţe din timp condiţiile de înscrieri pentru selecţie, criteriile de evaluare, transparentizarea selecţiei (aşa cum cere şi Comisia Europeană), dacă vrea cu adevărat  să  încurajeze înscrierea procurorilor cu rezultate deosebite, adică a procurorilor care au făcut rechizitorii cu politicieni, demnitari şi care au obţinut şi condamnări definitive la instatele de judecată, aşa  cum este şi procurorul Călin Nistor. Într-o competiţie corectă, Nistor ar putea câştiga lejer funcţia de şef DNA.
 
Între dosarele trimise în judecată de Nistor se află: două dosare de corupţie în care inculpat este baronul PSD de Argeş Constantin Nicolescu, mai multe dosare cu fostul patron de fotbal şi om de afaceri Cornel Penescu, dosarul fostului primar din Craiova Antonie Solomon (fost PSD, la arestare membru PDL), dosarul fostului deputat  Ilie Morega (tot traseist ba la PSD, ba şef de organizaţie la PNL, condamnat definitiv), dosarul lui Ionel Mantog, fost secretar de stat la Ministerul Economiei (condamnat definitiv), dosarele cu arbitrii din fotbal, dosarele cu Dinel Staicu, pe atunci şef la SIF Oltenia, şi cu fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (condamnaţi definitiv), dosarul cu un director economic de Compania Naţională a lignitului Oltenia (condamnat definitiv) etc.

Se încearcă eliminarea procurorului Nistor „pentru că a deranjat oameni importanţi”

Se pune întrebarea legitimă: de ce sunt atacaţi procurorii care au rezultate deosebite în lupta anticorupţie, cum este Călin Nistor?
 
Laura Ştefan, expert anticorupţie, susţine că Nistor este atacat „probabil pentru că a deranjat oameni importanţi”, cum ar fi spre exemplu preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu (USL) pe care Nistor l-a trimis în judecată în două dosare penale pentru corupţie.

In primul dosar, Nistor l-a reţinut pe Nicolescu şi a  a cerut arestarea, iar  prima instanţă a admis-o. Atunci, PSD a făcut lanţ uman la Piteşti şi a organizat mitinguri de apărare. Tot mitinguri de apărare au fost făcute şi pentru apărarea primarului de la Craiova, Antonie  Solomon (atunci PDL).

Guseth (Feedomhouse): „Cu cât un procuror este mai atacat de politicienii anchetaţi penal, cu atât mai mult trebuie să avem încredere în el”

Cristina Guseth, director FreedomHouse, ne-a declarat: „Nu mă miră că un procuror care a avut rezultate  remarcabile, cum a avut Călin Nistor, este atacat de unele publicaţii care sunt cunoscute pentru atacuri nejustificate la adresa justiţiei. Aceste publicaţii  par a fi aservite unor grupuri de interese şi oameni politici cu dosare penale. Cu cât un procuror este mai atacat de politicenii care sunt anchetaţi, cu atât mai mult trebuie să avem şi mai multă încredere în acel procuror.
 
 „Procurorii care fac multe rechizitorii de trimitere în judecată în dosare grele, cu politicieni inculpaţi, şi dacă mai obţin şi condamnări definitive cu închisoare, aşa cum a obţinut procurorul Călin Nistor, e normal să aibă şi cele mai multe plângeri, să fie şi foarte atacaţi în presa aservită. Amintiţi-vă  ce atacuri s-au lansat la adresa lui  Daniel Morar, care a fost şef la DNA, şi ce atacuri şi plângeri se fac şi acum la adresa sa, pentru că, din funcţia de procuror general interimar al României şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii,  a îndrăznit să critice execuţia în stil comunist a judecătorilor Cristi Danilet şi Alina Ghica, revocati din CSM”, spun alţi specialişti consultaţi de RL.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă