De ce lucrează americanii în România pentru lefuri de sute de euro?

În România sunt 64 de baschetbalişti băieţi şi fete, plus 4 antrenori, angajaţi la echipe locale de baschet. Cum au ajuns americanii să joace baschet în ţara noastră şi în ce condiţii, ne spune managerul ...

Share

Daniel Befu 0 comentarii

10.10.2011 - 19:08

În România sunt 64 de baschetbalişti băieţi şi fete, plus 4 antrenori, angajaţi la echipe locale de baschet. Cum au ajuns americanii să joace baschet în ţara noastră şi în ce condiţii, ne spune managerul general al unui club din România, sub protecţia anonimatului: "Sunt jucători unii buni, alţii de duzină, care au terminat colegiile în SUA şi care n-au prins NBA-ul, din cauză că acolo sunt foarte mulţi baschetbalişti şi cerinţele foarte mari. Dacă nu ajung în anumite ligi din SUA, încearcă să îşi câştige pâinea în Europa de vest, unde îşi caută cluburi. Dacă nu prind locuri nici acolo, agenţii îi impart peste tot, din Argentina până în Japonia. Unii din ei vin în România. E foarte simplu. Au de ales între a câştiga din baschet 500 de dolari în America şi 1000-1500 de euro în România, unde în plus pot să se simtă buricul pământului în cadrul echipei, pentru că în baschetul românesc jucătorii americani sunt foarte apreciaţi. Ei ne cresc nivelul baschetului".

Acesta ne-a declarat că jucătorii din SUA sunt ideali pentru a construi o echipe cu magnetism la public: "Negrul în general aduce spectacolul în săli. Jucătorii sârbi sunt mai disciplinaţi. Fiecare echipă încearcă să combine showul cu tehnica. Sârbii sunt mai tehnicizaţi, nu-i vezi să rupă inelul ca americanii. Ei îşi pun problema cum să marcheze două puncte cât mai uşor".

Carmen Topală, preşedinta Federaţiei Române de Baschet, confirmă spusele managerului de club: "Jucătorii americani vin în România pe salarii foarte mici. Să ştiţi că salariile baschetbaliştilor americani sunt între 1000 euro şi nu ştiu care e plafonul maxim, iar la fete sunt şi mai mici. Sportivele vin pe câteva sute de euro. Vin nu pentru bani ci fiindcă vor foarte mult să joace baschet. În România cu banii ăştia îşi pot asigura traiul zilnic. Dacă ar alege să rămână în Statele Unite n-ar avea continuitate în carieră. Deşi nu au salarii mari, americanii sunt foarte spectaculoşi. Copiii şi publicul îi divinizează pentru că vin dintr-un baschet foarte liber. Ei joacă mult unul la unul. Libertatea şi democraţia în joc le place foarte mult".


Anul acesta, explică Carmen Topală, este unul extrem de prost în bschetul American, deoarece "NBA-ul e la «couch» până în ianuarie, fiindcă se renegociază salariile jucătorilor. O situaţie similară s-a mai petrecut în urmă cu 7 ani".

Baschetbalistul ucis provine dintr-o familie sărmană

Cristi Nicolae, unul din coechipierii cu care Hardy Chauncey a devenit mai apropiat în cele 2 luni petrecut la echipa din Giurgiu, şi-l aminteşte astfel: "De baschet vorbea tot timpul. Îmi zicea că vrea doar să joace. Era un băiat sărac şi vroia să facă şi el ceva pentru familie. Era foarte serios în tot ce făcea la antrenament şi în jocuri şi peste tot. Ultima oară când am vorbit a fost după meci. Am mers la un restaurant toată echipa, cu antrenor, cu tot staful şi am mâncat o friptură. Apoi eu am plecat cu soţia acasă. Ei s-au dus la clubul. Emotione. E singurul club din oraş. A fost un club ok până acum".

Smaranda Iliescu, managera clubului de baschet din Giurgiu, care şi-l aminteşte drept "un băiat prietenos", s-a angajat să sprijine familia baschetbalistului american pentru a îndura mai uşor pierderea: "Nu voi întrerupe contractul care a fost făcut între club şi Hardy. Pe toată perioada rămasă din contract suma se va duce în întregime la familie. În plus repatrierea şi toate cheltuielile pentru repatriere şi transportul sicriului vor fi suportate de club şi dacă va mai fi ceva ce putem face pentru acea mamă amărâtă, mai discutăm. Aş am făcut şi când l-am angajat. A cerut o sumă în contract pe care nu am negociat-o, ştiind din ce background provine".

Versiunile despre cât de numeroasă e familia baschetbalistului ucis variază de la "foarte mulţi fraţi", până la "două surori". Nici despre situaţia financiară a familiei nu se ştiu foarte multe, ci doar ceea ce a spus Hardy într-un interviu din perioada în care activa la echipa de baschet a colegiului. Acesta declara că a muncit din greu, antrenându-se până seara, ceea ce l-a ţinut departe de droguri şi alte infracţiuni. Acesta e un indiciu că provine mai degrabă dintr-o zonă mai săracă a statului. Cert e că statul Connecticut e locul din SUA cu cea mai mare creştere a prăpastiei dintre bogaţi şi săraci, aspect vizibil în special în zona suburbiilor subdezvoltate.

Citește totul despre:

Comentarii