16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce isi vaneaza PSD propriul ministru

De ce isi vaneaza PSD propriul ministru

Conducerea PSD decide astazi daca o sacrifica pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, pe altarul Universitatii "Spiru Haret", pentru vina acesteia de a cere respectarea legii si calitate in invatamant. De partea Ecaterinei Andronescu, in marele scandal, se plaseaza premierul Emil Boc, organizatiile studentesti, sindicatul universitarilor si fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea. Impotriva ei sunt unii social-democrati, indeosebi cuplul Vanghelie-Geoana, zecile de mii de absolventi "neautorizati" care au ajuns sa ocupe functii in Guvern, ministere, primarii, prefecturi, politie, armata si invatamant, pe baza diplomelor pe care le detin, si familiile lor. Fostul ministru Mircea Miclea, in mandatul caruia au fost aprobate standardele de calitate pentru universitati, apreciaza ca actiunile succesoarei sale deranjeaza deoarece lovesc interese transpartinice: "Multi functionari publici, de toate culorile politice, se numara printre absolventii care s-ar trezi cu diplomele de licenta in aer". Ecaterina Andronescu nu se simte vinovata: "Oricine ar fi fost in locul meu ar fi trebuit sa actioneze in conformitate cu legea, pentru ca nimeni nu este mai presus de lege". Viorel Hrebenciuc, lider al PSD, a negat ieri ca Ecaterina Andronescu ar putea fi schimbata din functie, insa i-a imputat acesteia greseala de a nu consulta partidul in cazul "Spiru Haret".

» Guvernul nu sufla o vorba despre angajatii statului, licentiati ai neautorizatelor de la "Spiru Haret", care sunt platiti pentru "studii superioare".

De partea Ecaterinei Andronescu in scandalul "Spiru Haret" se plaseaza premierul Emil Boc, organizatiile studentesti, sindicatul universitarilor si fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea. Impotriva ei sunt unii social-democrati, indeosebi cuplul Vanghelie-Geoana, zecile de mii de absolventi "neautorizati" de la aceasta universitate si familiile lor. Curajul ministrului Educatiei de a lua "taurul de coarne", prin cererea de intrare in legalitate a Universitatii "Spiru Haret", a iritat teribil conducerea PSD. Astfel, liderii PSD Mircea Geoana si Marian Vanghelie i-au pus gand rau ministrului Andronescu, pentru vina de a nu fi informat conducerea centrala a partidului ca vrea sa aplice legea. Astazi ministrul este chemat la partid pentru a da explicatii. Viorel Hrebenciuc, un alt lider al PSD, a negat ieri ca Andronescu ar putea fi schimbata din functie, insa i-a imputat ministrului greseala de a nu consulta partidul in privinta deciziilor pe care urma sa le ia in cazul "Spiru Haret". Ecaterina Andronescu nu se simte vinovata si nu crede ca exista vreun motiv pentru a i se retrage sprijinul politic: "Oricine ar fi fost in locul meu ar fi trebuit sa actioneze in conformitate cu legea, pentru ca nimeni nu este mai presus de lege".
In apararea ministrului au sarit premierul Emil Boc, organizatiile studentesti, fosti ministri ai Educatiei si sindicatul universitarilor. Contestatarii ministrului sunt zecile de mii de absolventi ilegali, care ocupa functii ce nu li se cuvin in Guvern, ministere, primarii, prefecturi, politie, armata, invatamant si alte institutii ale statului. Armata contestatarilor este ingrosata de membrii de familie ai "licentiatilor", motiv pentru care PSD se teme ca ar putea pierde, in scandalul "Spiru Haret", sute de mii de voturi pretioase. Purtatorul de cuvant al Universitatii "Spiru Haret", George Nicolau, declara in continuare ca institutia respecta legea si ca actele de studii au fost eliberate in baza examenelor sustinute de absolventi.

"Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a exprimat pozitia intregului Guvern atunci cand s-a pus problema ordonantei prin care studentii de la «Spiru Haret» ar putea repeta examenul de licenta", a declarat premierul Emil Boc. Pe de alta parte, studentii au afirmat la unison ca actiunea ministrului Andronescu fata de "Spiru Haret" trebuie sprijinita, pentru ca domnia sa a luat pozitie fata de o situatie aberanta ce se perpetueaza de prea multi ani si care a luat o amploare extraordinara. "Este anormal ca o universitate sa dea zeci de mii de diplome false si nimeni sa nu faca nimic timp de atatia ani. Am auzit cazuri de profesori de la aceasta universitate care coordoneaza sute de lucrari de licenta, nu sunt suficiente sali si laboratoare pentru atatea sute de mii de studenti. Suntem de acord cu verificarea universitatii si cu demersul ministrului, care ar fi trebuit sa vina mai devreme", declara Mihaela Birdan, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania. "Sustinem demersul ministrului Andronescu. Speram ca procedurile de control si reorganizare a licentei sa nu fie tergiversate, iar absolventii cu diplome ilegale sa aiba sansa de a intra in legalitate in timp util. Din discutiile noastre cu unii dintre absolventi, angajatorii au inceput sa fie suspiciosi", adauga Cezar Hij, liderul Aliantei Nationale a Organizatiilor de Studenti din Romania. "Este foarte bine sa fie verificata universitatea, dar speram ca acest lucru nu se intampla pe considerente politice", subliniaza si Andrei Botez, presedintele Uniunii Studentilor din Romania. La randul sau, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea, in mandatul caruia au fost aprobate standardele de calitate pentru universitati, crede ca actiunile succesoarei lui, Ecaterina Andronescu, pe care le sprijina, sunt deranjante deoarece lovesc interese transpartinice. "Multi functionari publici, de toate culorile politice, se numara printre absolventii care s-ar trezi cu diplomele de licenta in aer", a aratat Miclea, citat de presa centrala. Federatia Sindicatelor din Invatamantul Superior "Alma Mater" a salutat, de asemenea, prin liderul ei, Razvan Bobulescu, "decizia corecta" a ministrului Andronescu in privinta "Spiru Haret", dupa o indolenta prelungita a ministerului de resort.

Actiunile ministrului Educatiei sunt sustinute si de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Potrivit unei prime estimari a ARACIS, singura institutie abilitata de lege sa evalueze calitatea activitatii universitatilor de stat si particulare, cel putin 40.000 de absolventi de la "Spiru Haret" ar trebui sa isi valideze diplomele prin sustinerea si promovarea examenului de selectie si de licenta, pe banii universitatii pe care au absolvit-o. Reamintim ca o asemenea procedura s-a mai practicat inainte de 2000 pentru unele universitati particulare neacreditate. Regretabil este ca nici unul dintre fostii ministri ai Educatiei nu a avut curajul Ecaterinei Andronescu, lasand sa patrunda pe piata muncii zeci de mii de absolventi "ilegali". z

Sstudii de caz
» Intrebari fara raspuns
In Botosani exista mii de persoane afectate de scandalul diplomelor de la "Spiru Haret", care se tem sa nu-si piarda locurile de munca. Printre acestia se numara primari, functionari din primarii, profesori si peste 600 de politisti care si-au facut studiile "la distanta".
Aceeasi situatie este intalnita in aproape toate judetele tarii, unde absolventii din promotiile anterioare anului 2009 si-au folosit diploma pentru a se angaja la stat. Pentru validarea acestor diplome, Ministerul Educatiei intentioneaza sa-i puna pe absolventi sa sustina un examen-filtru; mai departe, cei care promoveaza examenul vor da inca o data licenta. Dincolo de disputele privitoare la sustinerea examenelor de validare a diplomelor, raman multe intrebari fara raspuns. Ce se va intampla, de pilda, cu angajatii statului carora diplomele de la neautorizatele "Spiru Haret" le confera posturi de conducere si bani in plus la salariu sau la pensie? Ce se va intampla cu absolventii ilegali care au apucat sa se titularizeze in invatamant, sa-si sustina examenele pentru gradele didactice, sa faca masterate si chiar doctorate la universitatile de stat? Cine va raspunde pentru cheltuirea banilor contribuabililor cu salariile acestor absolventi? Vor trebui restituiti banii incasati necuvenit? Cum va fi evitata discriminarea intre absolventii specializarilor neautorizate, promotia 2009, si cei din promotiile anterioare?

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă