15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDan Voiculescu, furnizor de electricitate pentru Metrou

Dan Voiculescu, furnizor de electricitate pentru Metrou

Un exemplu clar al cercurilor de interese care se invart in jurul guvernantilor, oricare ar fi acestia, este reprezentat de contractele incheiate de diferite firme private cu societatea care asigura exploatarea metroului bucurestean Ð Metrorex SA. Unic actionar fiind statul roman, prin intermediul Ministerului Transporturilor, a fost floare la ureche pentru omul de afaceri Dan Voiculescu sa adjudece in favoarea firmei sale Grivco contractul de furnizare a energiei electrice la Metrou. Astfel, beneficiind, la acea vreme, de sprijinul PSD, Voiculescu a castigat licitatia organizata in acest sens de Metrorex. Facand un efort minim, acela de a plimba niste facturi de colo-colo, societatea Grivco a reusit sa puna mana pe o mina de aur. Mina peste care este stapan si acum, reorientandu-si optiunile politice catre guvernarea Aliantei D.A.
In urma cu trei ani de zile, in contextul liberalizarii pietei de furnizare a energiei electrice, conducerea Metrorex a decis sa gaseasca o solutie mai ieftina decat cea traditionala, adica Electrica SA. Varianta cea mai la indemana o constituia, neindoielnic, societatea Hidroelectrica, aceasta avand cele mai mici costuri de productie. La acea vreme, conducerea Metrorex a trimis o adresa catre Hidroelectrica, solicitandu-i o noua cota de energie, mai ieftina. Adresa a ramas insa fara raspuns pana in ziua de azi. Probabil, nu era “momentul politic” pentru asa ceva.
In 2003, Metrorex a organizat o licitatie la Bursa Romana de Marfuri, in scopul selectarii unui furnizor de electricitate, care sa ofere cele mai mici tarife. Nici de aceasta data cei de la Hidroelectrica nu s-au prezentat la licitatie, fiind, probabil, prea ocupati sa exporte ieftin energie electrica in Grecia.

Sprijinit de PSD, mentinut de Alianta

Toate aceste manevre nu au facut decat sa netezeasca drumul lui Dan Voiculescu catre borcanul cu miere care este Metrorex. Licitatia organizata de Metrorex in 2003 a fost castigata de firma Grivco, care a avut un singur contracandidat Ð Electrocentrale Turceni (societate de stat). In aceste conditii, dat fiind ordinul venit pe linie de partid si de stat cu privire la castigatorul licitatiei, el nu a putut fi decat Grivco. Care societate cumpara energie din Bulgaria, dar si de la o alta societate de stat – Termoelectrica SA Ploiesti.
Una peste alta, Metrorex a platit mai putin cumparand electricitate de la Grivco decat daca ar fi ramas consumator captiv la Electrica. Drept exemplu, in luna ianuarie a acestui an, metroul bucurestean a platit la Grivco 2.243.829,053 lei/MW, comparativ cu tariful reglementat al Electrica, de 2.623.000 lei/MW, pentru energia de tip monom simplu (tarife fara TVA). Totusi, analizand succesiunea evenimentelor, se poate constata ca Metrorex ar fi putut plati chiar mult mai putin.


“Sunt baietii destepti care iau de la hidro si vand la o anume clientela energia electrica, si baietii fara noroc in viata care consuma numai de pe termo si de multe ori peste pretul pietei. Nu voi face nominalizari pentru ca nu am dreptul sa o fac ca presedinte”. (Traian Basescu)

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă