12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDan Diaconescu află astăzi dacă scapă de interdicţia de a părăsi ţara

Dan Diaconescu află astăzi dacă scapă de interdicţia de a părăsi ţara

Tribunalul Bucureşti decide luni, 9 iulie, dacă patronul OTV şi liderul Partidului Poporului – Dan Diaconescu va scăpa de interdicţia de a părăsi ţara impusă acum aproape doi ani în dosarul de corupţie în care acesta este inculpat pentru şantaj.

Magistraţii de la tribunal vor soluţiona recursul declarat de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1, instanţa care judecă în primă fază dosarul lui Diaconescu, care a hotărât pe 3 iulie că nu se mai impune menţinerea acestei interdicţii faţă de patronul OTV. 

“Admite cererea formulată de inculpatul Diaconescu Cristian Dan de revocare a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara. În baza art. 139 alin. 2 teza a II-a C.pr.pen. rap. la art. 145 ind. 1 C.pr.pen. revocă măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara luată în cauză faţă de inculpatul Diaconescu Cristian Dan prin încheierea de şedinţă din data de 02.11.2010. Cu recurs în 24 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 03.07.2012”, se arată în dispozitivul deciziei pronunţate de Judecătoria Sectorului 1. 

Aceeaşi instanţă a decis, în noiembrie 2010, că Dan Diaconescu nu are voie să părăsească ţara sau să ia legătura cu ceilalţi inculpaţi sau martori din dosarul în care urmează să fie judecat pentru şantaj, potrivit deciziei afişate pe portalul instanţelor. 

Totodată, acestuia i s-a impus ca pe durata măsurii să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei rază domiciliază, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme. 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, pe 25 octombrie 2010, pe patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, pentru două infracţiuni de şantaj.

Alături de Dan Diaconescu, procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a lui Dorel Petru Pârv, realizator de programe la postul de televiziune OTV, acuzat de şantaj, precum şi a lui Mitruş Ghezea, jurnalist, fost realizator de programe la postul de televiziune OTV, fost director general al publicaţiei „Atac la persoană”, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu, în calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune „OTV”, ar fi “exercitat acte repetate de ameninţare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune menţionat, cât şi indirect, prin intermediul coinculpatului Pârv Dorel-Petru, asupra unui primar al unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 euro”.

Potrivit procurorilor, “ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”. “Sub presiunea acestor ameninţări, primarul respectiv i-a remis efectiv inculpatului Pârv Dorel-Petru suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Diaconescu Cristian Dan”, se arată în comunicatul DNA.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă