9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDacian Cioloș: Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern.

Dacian Cioloș: Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern.

Peste 100 de tineri specialiști în domeniul IT s-au reunit sâmbătă, la Palatul Victoria, în cadrul unui maraton digital – GovITHub, având ca obiectiv dezvoltarea de aplicații și soluții software în scopul creșterii calității serviciilor publice și îmbunătățirii relației cetățenilor cu instituțiile statului.

Conceptul evenimentului este cel de “hackaton” — așa cum este cunoscut în mediul profesional de IT. Bursieri și voluntari vor încerca, timp de două zile, să dezvolte prototipuri de proiecte cu aplicații și soluții software.

Printre cei 20 de bursieri de află și Cristina Moga, o tânără ce are în plan dezvoltarea unei aplicații IT intitulate RoadRo. Aceasta ar permite cetățenilor să raporteze abuzuri ale șoferilor (în primă fază parcări ilegale, ulterior încălcări majore ale Codului rutier), dar și semnalarea gropilor din carosabil. Problemele vor fi anunțate prin intermediul unei platforme, asemănătoare “Waze” sau “Civic alert”, iar informațiile ar ajunge atât la șoferi, cât și la autoritățile statului, pentru ca acestea să intervină cât mai repede, potrivit Agerpres.

„Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern”, a scris premierul Dacian Cioloș, sâmbătă, pe pagina de Facebook. „O efervescență de creativitate și entuziasm adusă de cei 20 de bursieri și peste 100 de voluntari GovITHub, toți tineri profesioniști în IT, care lucrează full time până duminică seară pentru a veni cu soluții moderne în sprijinul cetățenilor și administrației. Mă bucur să văd pe lista proiectelor la care se lucrează idei inspirate precum: o aplicație pentru mai buna conectare a românilor din diaspora cu ceea ce se întâmplă acasă, un proiect de vizualizare și deschidere a datelor deținute de instituțiile publice, o aplicație prin care sectorul public poate furniza informații personalizate sub forma unor alerte pentru cetățeni, un proiect prin care pacienții pot să evalueze în mod sincer serviciile medicale pe care le primesc, o inițiativă ce face posibilă semnalarea parcărilor ilegale direct către autoritățile competente”, a notat primul ministru.

Citește și Dacian Cioloș, la lansarea programului GovITHub: Avem nevoie de capacitate inovativă în administrație

Acesta a precizat că energia, competențele și pasiunea acestor tineri ca muncesc în acest weelend la Palatul Victoria sunt dovada că România se poate moderniza și că, odată ce statul își arată deschiderea, se pot mobiliza cele mai valoroase resurse. „Le mulțumesc pentru implicare, pentru efort și îi asigur de întregul meu sprijin pentru a își pune ideile în practică, fiindcă beneficiile se vor simți în rândul tuturor cetățenilor.
În același timp, pentru ca ideile să aibă rezultate palpabile pentru cetățeni, le solicit tuturor colegilor din instituțiile publice să fie deschiși la preluarea și aplicarea soluțiilor, odată finalizate”, a arătat Dacian Cioloș.

Claudiu Ceia, un tânăr inginer software, a lucrat mulți ani în străinătate, inclusiv patru ani la Facebook, însă a ales să se întoarcă în România, având de gând să dezvolte un start-up în Educație. Până la urmă, s-a alăturat proiectului GovITHub și intenționează să dezvolte o aplicație IT, prin care să fie îmbunătățită relația dintre cetățeni și autorități.

Practic, prin această aplicație oamenii vor fi anunțați de autorități, prin SMS sau mail, atunci când au întârzieri la plata taxelor locale sau le-a expirat valabilitatea actelor de identitate. De asemenea, cetățenii ar putea primi informații privind fenomene meteo extreme sau atunci când se efectuează lucrări publice care îi afectează într-un fel sau altul.

 

 

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă