Dacian Cioloș, despre modificarea Codului Penal de către Cabinetul său: Nu am avut elefanţi ascunşi între articole şi nici nu aveam de apărat de justiţie şefi de partid, clienţi sau sponsori

Fostul premier Dacian Ciolo a făcut, luni, precizări, pe pagina sa de Facebook, cu privire la decizia Guvernului Grindeanu de a desecretiza stenograma şedintei în care a fost aprobată o ordonanţă care făcea modificări în Codul Penal şi în Codul de Procedură Penală, prezentată de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 07.02.2017 - 09:54

Fostul premier Dacian Ciolo a făcut, luni, precizări, pe pagina sa de Facebook, cu privire la decizia Guvernului Grindeanu de a desecretiza stenograma şedintei în care a fost aprobată o ordonanţă care făcea modificări în Codul Penal şi în Codul de Procedură Penală, prezentată de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună.

 

 În acest context, Dacian Cioloș a afirmat că miniștrii din Cabinetul său știau ce acte normative sunt aprobate.

„Guvernul Grindeanu a desecretizat ieri stenogramele din două şedinţe ale Executivului, una de anul trecut – adoptarea OUG18/2016 şi cea în care s-a adoptat cunoscuta Ordonanţă 13/2017. Apreciez intenţia de a aduce un plus de transparenţă asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanţe, dar resping orice încercare de a pune semnul egalităţii între ele. Nu voi comenta prea mult calitatea dezbaterilor din cele doua Cabinete. Aş sublinia doar că în Guvernul pe care l-am condus, dezbaterile interne erau fireşti, de substanţă, ample, uneori contradictorii dar întotdeauna susţinute de argumente şi având în vedere în primul rând interesul public. Miniştrii ştiau ce acte normative sunt adoptate”.

Totodată, el a subliniat că discuțiile privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală s-a făcut transparent, cu toate avizele şi după lungi discuţii argumentate:

„Nu s-a făcut nimic pe ascuns pentru că nu aveam ce şi de ce să ascundem. Proiectul de ordonanţă prezentat de doamna ministru Raluca Prună a avut avizul CSM încă din 12 mai, cu câteva zile înainte de adoptare. (http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/16_05_2016__80626_ro.pdf). Urgenţa a fost clar argumentată şi era justificată de deciziile Curţii Constituţionale şi de faptul că Parlamentul nu avansa deloc cu adoptarea numeroaselor proiecte legislative de modificare a Codurilor pentru a le pune în acord cu zeci de decizii ale Curţii Constituţionale, deşi exista o urgenţă cerută de sistemul judiciar pentru a pune capăt instabilităţii legislative. O mare parte dintre modificări au fost preluate de la comisiile juridice ale celor două camere ale Parlamentului, cele mai multe fiind deja adoptate de Senat (prima cameră sesizată)”, a continuat el.

Fostul șef al Executivului a mai afirmat că nu au existat „elefanți” ascunți între articole.

„Nu am avut <<elefanţi>> ascunşi între articole şi nici nu aveam de apărat de justiţie şefi de partid, clienţi sau sponsori politici. Textul a fost rediscutat în detaliu cu CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Ministerul Public. Singurul obiectiv era de a servi interesul cetăţenilor care mergeau în instanţe şi interesul magistraţilor care se confruntau cu întârzieri în procese. În concluzie, cele doua ordonanţe au fost adoptate de două Cabinete diferite, din raţiuni diferite şi în moduri diferite”, a conchis Dacian Cioloș.

 

 

Citește totul despre:

Comentarii