23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCupru Min: Suspiciuni asupra modului de cheltuire a fondurilor publice pentru ecologizarea...

Cupru Min: Suspiciuni asupra modului de cheltuire a fondurilor publice pentru ecologizarea şi securizarea minei Roşia Poieni

Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor, Conversmin, cere Cupru Min să restituie aproape 100.000 euro cheltuiţi ilegal. Între timp, procesele declanşate de Asociaţia Salariaţilor Cupru Min împotriva Guvernului pentru a bloca eventuala privatizare a societăţii au fost suspendate după ce părţile nu s-au mai prezentat.

După scandalul declanşat de tentativa Guvernului condus de Răzvan Ungureanu de a privatiza societatea, Cupru Min este chemată în instanţă de Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin S.A., care acuză faptul că la Roşia Poieni s-au cheltuit ilegal aproape 100.000euro din fondurile publice alocate de Ministerul Economiei pentru programul de ecologizarea şi securizare a minelor.

Conversmin este societatea care aplică politica publică de închidere a minelor, asigurând managementul activităţii prin atribuirea contractelor de achiziţii publice, pentru toate elementele componente (conservare, proiectare, închidere subterană, ecologizare, monitorizare, valorificarea materialelor recuperate, asistenţă tehnică) inclusiv pentru situaţii neprevăzute (calamităţi), urmărirea implementării proiectelor inclusiv în faza de monitorizare postînchidere, utilizare a resurselor.

Astfel, Conversmin a introdus la Tribunalul Alba Iulia o cerere de chemare în judecată a SC Cupru Min Abrud prin care solicită magistraţilor obligarea Cupru Min la restituirea sumei de 446.770,21 lei, reprezentând decontarea unor servicii şi produse ce nu au fost incluse în Documentaţia Tehnică realizată prin contractul încheiat pentru securizarea iazurilor de decantare şi a minei de la Roşia Poieni.

Curtea de Conturi a descoperit problema

Mai exact, potrivit cererii de chemare în judecată, obţinută de România Liberă, Conversmin a încheiat cu Cupru Min, în 2009, un contract de decontare a cheltuielilor aferente lucrărilor realizate de această din urmă societate pentru asigurarea securităţii iazurilor de decantare şi minei de la Roşia Poieni, cu avizul Consiliului Tehnico – Economic de la Ministerul Economiei.

În aceeaşi cerere de chemare în judecată se arată că inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit în urma controlului făcut la Conversmin că fondurile alocate de Ministerul Economiei pentru securizarea iazurilor de decantare şi a minelor au fost cheltuite fără respectarea prevederilor legale. La Roşia Poieni depăşirea a fost de aproape 100.000 de euro.

Din documentele de la dosar rezultă că suma solicitată înapoi de Conversmin a fost consumată de Cupru Min pe motorină în exces – 20.850 de litri în plus, poliţe de asigurare pentru VW Touareg – maşină folosită de şeful Cupru Min, 1000 de tone de piatră.

În replică, în cadrul procedurii de conciliere demarată de Conversmin înainte de a deschide procesul, conducerea Cupru Min susţine că a cheltuit toţii bani conform contractului încheiat. Procesul a început în luna iunie şi a fost amânat de Tribunalul Alba Iulia pentru data de 17 septembrie.

O parte a proceselor pentru privatizarea Cupru Min, suspendate

Dacă în urmă cu câteva luni demersul Guvernului condus atunci de Mihai Răzvan Ungureanu, de a încerca să privatizeze Cupru Min, ţinea prima pagină a ziarelor ca urmare a controverselor asupra câştigătorului licitaţiei, în prezent tema pare uitată.

Mai exact, unul dintre cei mai puternici contestatari ai privatizării, Asociaţia Salariaţilor Cupru Min a renunţat să mai susţină procesele de la Tribunalul Alba Iulia în care contesta actele emise de Guvern în vederea privatizării, inclusiv procesul în care solicita anularea licitaţiei în urma căreia a fost declarată câştigătoare compania canadiană Roman Copper.

Astfel, spre exemplu, la începutul lunii iunie Tribunalul Alba-Iulia a decis suspendarea procesului în care Asociaţia Salariaţilor de la Cupru Min cerea anularea licitaţiei organizată de Ministerul Economiei.

Unul dintre motivele invocate de avocatul salariaţilor consta în faptul că demersul ministerului, aşa cum a fost făcut, încalcă prevederile legale în materie de privatizare dar şi că acelaşi minister nu a respectat dreptul de preempţiune care îl are la privatizare Asociaţia Salariaţilor.

Suspendarea acestor procese pare ciudată în contextul în care firma câştigătoare a licitaţiei, Roman Copper a dat în judecată Ministerul Economiei la Tribunalul Bucureşti, proces în cadrul căruia firma canadiană solicită magistraţilor să oblige ministerul să încheie contractul în urma căruia Roman Copper ar urma să devină propietarul Cupru Min. Procesul dintre Roman Copper şi Ministerul Economiei va începe în luna decembrie.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă